Obiceiul apărut în comunism care ne îmbătrânește fără să ne dăm seama. Mulți români îl aplică și azi

Andrei Simion 07.02.2023, 09:51
Obiceiul apărut în comunism care ne îmbătrânește fără să ne dăm seama. Mulți români îl aplică și azi

Un obicei apărut în comunism ne îmbătrânește fără să ne dăm seama. Mulți români îl aplică și astăzi, la peste trei decenii de la Revoluție, crezând că nu este deloc nociv, ci dimpotrivă, că i-ar ajuta să se mențină în formă pe termen lung.

Ce obicei din comunism accelerează procesul de îmbătrânire

Numeroase cercetări au arătat că acest obicei poate avea efecte nedorite asupra creierului și poate reduce productivitatea, scăzând capacitatea de înțelegere, atenția și performanța generală. Este vorba despre multitasking, adică practica de a face mai multe lucruri simultan, cum ar fi editarea unui document în timpul unei conversații telefonice.

Psihologul Radu Leca a spus că în România, acest obicei a apărut în comunism, începând cu anul 1965, ca formă „non-invazivă” de a obliga o persoană să creeze pe mai multe planuri”

„S-a cerut atunci ca toate cadrele comuniste să poată avea cel puțin două joburi, unul oficial și unul ascuns, pentru partid. Și atunci multitasking-ul a început să existe”, a spus psihologul.

Specialistul a atras atenția că, din cauza stresului pe care îl generează, multitasking-ul îmbătrânește creierul înainte de vreme, în cazul persoanelor care îl practică de-a lungul mai multor ani.

Obiceiul aparut in comunism care ne imbatraneste fara sa ne dam seama. Multi romani il aplica si azi
Multitasking-ul ar duce la îmbătrânirea prematură a creierului. Foto: unsplash.com

Cine poate avea acest obicei fără efecte nocive asupra creierului

Pe de altă parte, potrivit psihologului Radu Leca, există o categorie de persoane care poate avea acest obicei fără să se confrunte ulterior cu efecte nocive asupra creierului. Specialistul s-a referit la acele persoane cu un coeficient de inteligență ridicat ce le permite să facă multitasking fără să depună un efort prea mare ce să ducă la îmbătrânire prematură.

„După ce subiectul atinge, cu antrenament sau pur și simplu genetic, coeficientul de inteligență de 117-120 atunci putem să vorbim despre o persoană care se va stresa parțial pe tot ceea ce înseamnă creare de multitasking.

Din secunda 2 în care vorbim despre persoane care au depășit coeficientul de inteligență de 125 deja vorbim despre o relaxare în tot ceea ce privește activitatea creării cu rezultate pozitive sau cu soluții pozitive a noțiunii de multitasking”, a explicat psihologul Radu Leca, conform dcmedical.ro.

Ionuț Dolănescu, dezvăluiri cutremurătoare despre ultimele clipe ale tatălui său
Urmăriți Impact.ro și pe