Care este secretul pentru a trăi o viață mai lungă și mai sănătoasă? Răspunsul poate fi găsit într-un obicei simplu care poate încetini procesul de îmbătrânire și poate fi chiar mai benefic decât se credea până acum. Asta sugerează rezultatele unui studiu realizat pe o perioadă de 25 de ani.
Poate știți că hidratarea adecvată este importantă pentru funcțiile zilnice ale corpului, cum ar fi reglarea temperaturii și menținerea sănătății pielii. Însă, un nou studiu publicat de Institutul Naţional de Sănătate Publică şi Departamentul pentru Sănătate al Statelor Unite sugerează că persoanele care se hidratează adecvat ar putea avea mai puține șanse de a prezenta semne de îmbătrânire și boli cronice.
Cercetătorii au analizat datele de sănătate de la peste 15.700 de adulți cu vârste cuprinse între 45 și 66 de ani, timp de mai mult de 25 de ani, uitându-se în special la nivelurile lor de sodiu din ser sau la cantitatea de sodiu din sângele lor, acestea fiind un indicator pentru obiceiurile de hidratare.
Oamenii de știință au descoperit că persoanele care aveau mai mult de 142 milimoli de sodiu seric, limita superioară a unui interval normal, aveau un risc cu 39% mai mare de a dezvolta boli cronice și cu până la 50% mai mare șansă de a avea markeri biologici ai vârstei „mai bătrâni decât vârsta lor cronologică”. Cei cu mai mult de 144 de milimoli de sodiu seric au avut, de asemenea, un risc crescut de mortalitate prematură cu 21%.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Rezultatele sugerează că o hidratare adecvată poate încetini îmbătrânirea și poate prelungi o viață fără boli. La nivel global, acest lucru poate avea un impact mare. Scăderea conținutului de apă din corp este cel mai frecvent factor care crește sodiul seric, motiv pentru care rezultatele sugerează că a fi bine hidratat poate încetini procesul de îmbătrânire și poate preveni sau întârzia apariția bolilor cronice”, a declarat autorul studiului Natalia Dmitrieva, citată de CBS News.
Astfel, studiul sugerează că persoanele cu niveluri mai mari de sodiu în sânge au mai multe șanse „să fie biologic mai în vârstă, să dezvolte boli cronice și să moară la o vârstă mai mică”, subliniind că deshidratarea este unul dintre cei mai mari factori care măresc aceste niveluri. Menţinerea în intervalul adecvat de 138-142 mmol/l scade riscul de boli cronice şi deces prematur.