Cele mai rare animale sălbatice din România – 7 comori de care trebuie să avem grijă

Emanuela Pană 13.12.2020, 16:58
Cele mai rare animale sălbatice din România – 7 comori de care trebuie să avem grijă

Datorită diversității ecosistemelor și pădurilor extinse, România este habitatul ideal pentru multe specii de animale sălbatice. Multe dintre acestea nu mai există deja în alte țări europene, iar dacă nu le vom oferi protecția necesară riscăm să dispară, în curând, și de la noi. Vânatul ilegal și defrișările fac ravagii în rândul acestor specii rare, de care ar trebui, în mod natural, să avem grijă. Iată care sunt cele mai spectaculoase animale sălbatice de la noi din țară și ce putem face pentru a le salva.

Cele mai rare animale sălbatice din România

Țara noatră este casa a sute de mii de animale sălbatice, de la binecunoscutele căprioare, pe care le poți întâlni la munte, dar și în pădurile din zonele de deal și câmpie, până la râsul cel discret. Acest animal este extrem de vânat, braconierii plătind bani grei pentru a-l avea ca trofeu, fiind o specie pe cale de dispariție.

Unele specii rare din România au primit mai multă atenție din partea mass-media decât altele, însă toate merită sprijinul nostru pentru a se perpetua. Mulți dintre locuitorii țării noastre nu au văzut niciodată animalele din lista de mai jos în sălbăticie, totuși ele există, dar sunt în pericol de dispariție.

Citește și: Topul celor mai inteligente animale de pe planetă. Ce aptitudini au

1. Zimbrul – este o specie emblematică pentru România și, totodată, cel mai mare animal terestru de pe teritoriul Europei. Acesta a dispărut acum mai bine de 250 de ani din fauna țării noastre. În 2012 mai trăiau în captivitate 40 – 50 de indivizi, iar în luna martie a aceluiași an 5 exemplare au fost eliberate în sălbăticie. În prezent, autoritățile doresc crearea unei populații mai mari de zimbri în interiorul arcului carpatic.

2. Hoitarul – această specie de vultur mic, de culoare albă-gălbuie, s-a înjumătățit atât în România, cât și în țările vecine în anii 2000. În prezent, hoitarul nu mai cuibărește la noi în țară, dar mai apar periodic 1 – 2 exemplare în Dobrogea din Bulgaria. Încă din perioada comunistă, această specia a fost declarată monument al naturii. În întreaga Europă mai există în jur de 5.000 de perechi.

3. Gâsca cu gât roşu – aproape 90% din numărul total de gâște cu gât roșu la nivel mondial iernează în zona de coastă a României și în nordul coastei Bulgariei, în doar câteva locuri precum Lacul Techirgiol.

4. Balaurul dobrogean – este cel mai mare șarpe din România, lungimea acestuia ajungând până la 2,5 metri. În prezent, se estimează că ar mai exista doar câteva zeci de indivizi. Cu toate că este inofensiv, acesta continuă să fie ucis intensiv de oameni.

5. Morunul– această specie spectaculoasă a fost distrusă de barajul de la Porţile de Fier, poluarea Dunării, braconajul pe scară largă din România şi pescuitul excesiv. Cu toate că se fac eforturi de milioane de euro pentru repopulare, în România mai există doar câteva mii de adulți.

6. Râsul – este cea mai mare felină din Europa și în ciuda faptului că este un animal orcrotit, este vânat pe motiv că provoacă pagube gospodăriilor, prin derogări de la lege. În prezent, în țara noastră ar mai fi circa 1.300 de indivizi, reprezentând cea mai mare populație din Uniunea Europeană.

7. Dihorul pătat – România este singura țară din Europa în care viețuiește această specie, numărând doar circa 500 de indivizi, în Dobrogea. Dihorul pătat poate fi întâlnit, după cum probabil v-ați dat seama, în zonele aride și de stepă.

7 comori de care trebuie să avem grijă

Aceste specii deosebite ar putea fi salvate dacă ar exista interes și s-ar depune efort. Silviu Petrovan, cercetător la Universitatea din Hull spune că autoritățile ar putea oferi o „protecţie efectivă împotriva pericolelor deja cunoscute şi sprijinirea şi încurajarea cercetării pentru a înţelege mai multe despre populaţiile rămase, despre necesităţile lor de viaţă şi impactul uman, precum şi testarea unor metode de protecţie“, potrivit romaniatv.net.

Totuși, soarta acestor animale sălbatice pe cale de dispariție nu stă numai în mâna autorităților, responsabili fiind și noi, oamenii de rând, care ne putem implica în protecția lor.

„Să se intereseze continuu, să facă presiuni asupra autorităţilor, să ceară oprirea dezastrului din unele păduri şi reîmpăduriri de urgenţă, să ceară pedepse mai serioase şi verificări mai multe pentru tăieri ilegale şi braconaj şi nu în ultimul rând să sprijine reintroducera unor specii dispărute“, completează Petrovan.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI