O televiziune cunoscută dispare din România. CNA a refuzat să-i prelungească licența

Ana Anitoiu 22.07.2022, 13:16
O televiziune cunoscută dispare din România. CNA a refuzat să-i prelungească licența

O televiziune cunoscută dispare din România. Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a refuzat, în ședința de joi, să-i prelungească licența pentru următorii nouă ani. Postul TV a primit 13 sancțiuni în ultimele șase luni și mai poate funcționa doar până la data de 30 iulie.

Ce televiziune cunoscută dispare din România

Mai exact, Consiliul Național al Audiovizualului a decis în unanimitate să nu prelungească licența pentru televiziunea News România, fosta Estrada. Această hotărâre echivalează cu închiderea postului de televiziune.

În această decizie a CNA au contat amenzile pe care această televiziune le-a luat de-a lungul timpului pentru încălcarea normelor de informare corectă. Concret, postul de televiziune a fost sancționat pentru modul în care a prezentat subiecte precum vaccinarea împotriva coronavirusului sau războiul din Ucraina, cu accent pe conspiraţii şi informaţii neverificate.

O televiziune cunoscuta dispare din Romania
O televiziune cunoscuta dispare din Romania, dupa refuzul CNA de a-i prelungi licenta

Ce argumente a adus directorul editorial al televiziunii, în zadar

Directorul editorial al televiziunii, Remus Rădoi, a fost prezent în sala de şedinţă CNA şi a încercat să aducă argumente în favoarea prelungirii licenței pentru următorii nouă ani, dar în zadar.

„Încercăm să îmbunătăţim grila de programe. Am schimbat doi prezentatori şi un producător. Am luat acest canal în insolvenţă. Încercăm să construim un colectiv care să producă lucruri de o calitate mai ridicată. Să ne perfectăm“, le-a spus el membrilor CNA, potrivit paginademedia.ro.

Ce amenzi a primit televiziunea înainte de refuzul CNA de prelungire a licenței

În ultimele șase luni, News România a primit 13 sancţiuni în ultimele şase luni, somaţii şi amenzi considerabile, dintre care două amenzi în cuantumuri considerabile, de câte 50.000 de lei, una de 25.000 lei şi alta de 20.000.

„Cele mai multe sancţiuni au fost pentru informare corectă. (…) Mă refer aici la cele două mari subiecte care ne-au preocupat în 2021 şi 2022 – pandemia de Covid şi războiul din Ucraina. Pe aceste teme au fost cele mai multe plângeri.

Cred că sunteţi una dintre televiziunile cele mai amendate, pe subiecte care sunt extrem de importante, mai ales că în tratarea lor am cerut responsabilitate, echilibru, informare corectă. Toate se reflectă în sănătatea publică şi securitatea naţională. Niciunul dintre noi nu e aici ca să închidă televiziuni. Apărăm libertatea de expresie, dar şi interesul public”, a spus membrul CNA Dorina Rusu.

Membrii Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) au subliniat faptul că televiziunea News România a recidivat, de la 4 sancţiuni în 2021, dintre care două amenzi de 10.000 lei şi 5.000 lei, la cele 13 sancţiuni în 2022.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...