Amenzile aplicate pentru necompletarea formularului digital de intrare în România, anulate. Iohannis a promulgat legea

Badea Violeta 21.07.2022, 15:53
Amenzile aplicate pentru necompletarea formularului digital de intrare în România, anulate. Iohannis a promulgat legea

În cursul zilei de astăzi, 21 iulie, președintele Klaus Iohannis a aprobat legea privind anularea amenzilor aplicate pentru necompletarea formularului digital de intrare în România (PLF) şi returnarea tuturor sumelor încasate de către stat din plata acestor amenzi. Legea urmează să fie publicată în Monitorul Oficial!

Klaus Iohannis a promulgat legea. Amenzile pentru necompletarea formularului PLF vor fi anulate

Veste bună pentru românii care au fost sancționați pentru necompletarea formularului digital de intrare în România (PLF). Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi, 21 iulie, legea prin care se anulează amenzile respective. Toate sumelor încasate de către stat din plata acestor amenzi vor fi returnate.

Legea prevede măsuri referitoare la executarea sancţiunilor contravenţionale aplicate în temeiul art.4 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.129/2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România.

„Amenzile contravenţionale aplicate în temeiul art.4 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.129/2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România, abrogată prin OUG nr.22/2022, neachitate până la data intrării în vigoare a prezenţei legi, se anulează şi se scad din evidenţele organelor de executare”, precizează actul normativ.

Persoanele care nu au completat formularul PLF la intrarea in tara ar putea fi scutite de amenzi
A fost promulgata legea privind amenzile pentru formularul PLF. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Sumele de bani achitate până acum vor fi restituite

Totodată, sumele de bani achitate până acum se vor restitui la solicitarea contravenientului. Acesta trebuie să depună o cerere la organul fiscal de executare competent în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a ordinului ministrului în acest sens.

În decurs de 15 zile de la data intrării în vigoare a legii, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei stabileşte, prin ordin al ministrului, procedura de restituire, de către organele fiscale locale, a sumelor de bani, mai prevede actul normativ.

Amintim că sancțiunile aplicate pentru necompletarea formularului PLF au fost cuprinse inițial între 2.000-3.000 lei, apoi guvernanții au redus pragul minim al amenzii la 500 lei.

Motivul pentru care s-au anulat amenzile

Conform expunerii de motive, după intrarea în vigoare a OUG 129/2021, majoritatea românilor au fost amendaţi contravenţional după ce s-au întors din străinătate pentru că nu au completat formularul din lipsă de informare sau pentru că nu au ştiut cum să acceseze platforma. De asemenea, mulți dintre ei au fost sancționați pentru că datele lor nu au ajuns la DSP dintr-o eroare tehnică.

„Sunt cazuri de persoane care au primit mai multe amenzi de câte 3.000 de lei după ce au trecut frontiera mai multe zile la rând pentru a merge la lucru într-o localitate din ţările vecine României. În baza acestor prevederi au fost amendaţi şi piloţii şi însoţitorii de zbor.

Mulţi dintre cei amendaţi nu mai pot face dovada completării PLF, iar DSP-ul nu mai dispune de aceste date. Prin urmare, un proces individual sau colectiv împotriva instituţiilor statului ar duce această situaţie într-un blocaj din care vor avea de pierdut românii”, se precizează în expunerea de motive.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...