Țara în care s-a votat, printr-un referendum, reducerea numărului de parlamentari de la 945 la 600. Schimbări majore pe scena politică

Stan Filon 21.09.2020, 20:36
Țara în care s-a votat, printr-un referendum, reducerea numărului de parlamentari de la 945 la 600. Schimbări majore pe scena politică

Italia a organizat un referendum prin care oamenii au fost întrebați dacă doresc sau nu reducerea numărului de parlamentari! Votul a avut loc duminică, iar rezultatele oficiale sunt așteptate luni seara! Din primele informații, referendumul ar fi trecut!

Italia ar putea reduce numărul de parlamentari

Așadar, Italia ar putea reduce numărul de parlamentari de la 945, la 600, după ce s-a aflat că între 60% şi 64% din alegătorii care s-au prezentat la vot au votat pentru reducerea numărului de parlamentari din Italia, arată un sondaj la ieşirea de la urne realizat de televiziunea publică RAI.

Împotriva măsurii promise în campania electorală de Mişcarea 5 Stele au votat doar 36% până la 40% din participanţii la scrutin, scrie Agerpres. Urnele s-au închis la ora locală 15.00 (16.00 ora României). Votarea a început de duminică, iar rezultatele urmează să fie anunţate luni seara.

Italia ar putea reduce numarul de parlamentari
Italia ar putea reduce numarul de parlamentari

Referendumul ar putea trece

În Toscana, Campania, Puglia şi Marche, controlate de stânga, respectiv Liguria şi Veneto, unde este majoritară dreapta, odată cu referendumul constituţional s-au desfăşurat şi alegeri locale pentru desemnarea preşedinţilor regiunilor.

Și România a trecut printr-un asemenea referendum, care însă nu a schimbat nimic pe scena politică românească. Chiar dacă românii au votat un Parlament cu 300 de parlamentari, lucrurile au rămas la fel.

Referendumul pentru trecerea la parlament unicameral și reducerea numărului de parlamentari a avut loc în anul 2009. Acesta a fost un referendum consultativ, nu decizional, pentru trecerea de la actualul Parlament bicameral (cu aproximativ 137 de senatori și 334 deputați) la un Parlament unicameral (cu cel mult 300 de deputați). Deși validat, acest referendum nu a fost implementat niciodată.

Referendumul a fost validat de Curtea Constituţională, dar singura formaţiune care a cerut aplicarea rezultatului referendumului din 2009 a fost Partidul Democrat Liberal.

Celelalte formaţiuni au susinut că acea consultare populară nu a fost decât un vehicul electoral pentru realegerea lui Traian Băsescu în fruntea ţării.

„Acel referendum a fost impus în condiţii anormale, nepotrivite. În primul rând pentru că a fost ataşat, suprapus pe un scrutin care avea şi o altă miză în al doilea rând pentru că nu s-a făcut niciodată o dezbatere publică”, declara Crin Antonescu, preşedinte PNL la acea vreme.

Urmăriți Impact.ro și pe