O țară din Europa a găsit soluția. Cum va scăpa de dependența de gazul rusesc

Beatrice Dumitru 13.04.2022, 18:04
O țară din Europa a găsit soluția. Cum va scăpa de dependența de gazul rusesc

Uniunea Europeană căută variante pentru a renunța la gazul din Rusia, în timp ce statele baltice au anunțat că nu mai importă gaze naturale de la Moscova, ca răspuns la invadarea Ucrainei. După ce a blocat toate importurile de cărbune din Rusia, o țară din Europa a găsit soluția pentru a scăpa și de dependența de gazul rusesc.

Țara care nu va mai lua gaze din Rusia

S-au reluat lucrările la o conductă din Danemarca care va lega Polonia de zăcămintele de gaze ale Norvegiei și va ajuta Varșovia să-și reducă dependența de importurile rusești. Construcția a fost suspendată în mai anul trecut din cauza unei probleme cu autorizația de mediu.

La o săptămână după invadarea Ucrainei de către Rusia autoritatea daneză de mediu, care era deosebit de preocupată de impactul proiectului asupra speciilor locale de șoareci și lilieci, a autorizat continuare lucrărilor.

O țară din Europa a găsit soluția. Cum va scăpa de dependența de gazu rusesc
Rusia exportă cele mai multe gaze în Europa.

Ne așteptam să fie aprobat în curând, dar, desigur, războiul a urgentat problema”, a declarat Trine Villumsen Berling, cercetător la Institutul Danez de Studii Internaționale.

Când va intra conducta în funcțiune

Începută în 2018, conducta de 900 de kilometri ar trebui să intre în funcțiune în luna octombrie, înainte de a fi pe deplin operațională, la 1 ianuarie 2023.

Este vorba și de a avea gaz în sistemul danez, dar mai ales de a ajuta sistemul de gaz al vecinilor prietenilor noștri polonezi. Avem într-adevăr o bună cooperare cu toți contractorii pentru a accelera și pentru a face tot ce putem pentru a respecta programul”,  a declarat Soren Juul Larsen, manager de proiect la operatorul danez Energinet, citat de Euronews

Gazoductul  are o capacitate de a transporta 10 miliarde de metri cubi de gaz pe an și ar trebui să permită garantarea a jumătate din consumul Poloniei, care a anunțat în urmă cu trei ani că în 2022 va încheia contractul cu gigantul rus Gazprom.

Dar vestea bună pentru Varșovia ar putea complica aprovizionarea pentru restul Europei. Norvegia, al doilea furnizor de gaze din Europa, după Rusia, produce la capacitate maximă și, prin urmare, gazul care sosește în Polonia nu va mai fi vândut în Europa de Vest.

Acest proiect ar trebui să ajute Polonia, dar ar putea duce la o scădere a exporturilor de gaze norvegiene către Regatul Unit și Germania”, a declarat Zongqiang Luo, expert la Rystad.

În plus, multe contracte pe termen lung între Rusia și furnizorii europeni sunt în desfășurare pe o perioadă de 10 până la 15 ani, mai spune acesta. Dar potrivit UE, blocul comunitar ar putea scăpa de dependența de gazul rusec „cu mult înainte de 2030”.

Ce s-a întâmplat cu celebra trupă Trident?
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...