O platformă pentru coordonarea de asistenţă destinată Ucrainei, înființată de G7: „Vom coordona mecanismele existente pentru a furniza sprijin continuu”

Elena Avramescu 13.12.2022, 08:49
O platformă pentru coordonarea de asistenţă destinată Ucrainei, înființată de G7: „Vom coordona mecanismele existente pentru a furniza sprijin continuu”

În cursul zilei de ieri, Grupul celor 7 (G7) s-a reunit într-un summit virtual, iar scopul acestei întâlniri a fost de a pune la punct proiectul ce vizează înființarea unei platforme multi-agenție pentru coordonarea asistenţei acordată Ucrainei.

G7 a creat platforma pentru coordonarea de asistenţă destinată Ucrainei

După finalul întâlnirii, liderii G7 au transmis o declarație comună, în care au specificat că vor colabora atât cu Ucraina, cât și cu organizațiile financiare internaționale cu scopul de a stabili noua Platformă de Coordonare a Donatorilor.

„Prin această platformă vom coordona mecanismele existente pentru a furniza sprijin continuu pe termen scurt şi lung…, vom coordona finanţarea şi expertiza internaţională în continuare şi vom încuraja agenda de reforme a Ucrainei, precum şi creşterea condusă de sectorul privat”, au transmis liderii G7.

G7 a dorit să mai precizeze că urmează să fie înființat și un secretariat pentru această platformă. În acest sens, fiecare ţară membră va desemna un înalt reprezentant guvernamental pentru a supraveghea crearea platformei şi eforturile de coordonare.

„Susţinem ferm eforturile de a asigura stabilitatea financiară imediată a Ucrainei şi redresarea şi reconstrucţia acesteia în direcţia unui viitor durabil, prosper şi democratic, în conformitate cu calea sa europeană”, mai găsim notat în declaraţie.

Razboi in Ucraina

Întâlnirea stabilită de liderii G7 s-a petrecut cu scopul de a ajuta Ucraina cu pregătirile necesare pentru a face față iernii crunte care se anunță, dar și pentru a sprijini rezilienţa civilă, făcând spre final o promisiune finală în care s-a menționat că vor continua să menţină în atenţie sprijinul internaţional pentru nevoile urgente de finanţare pe termen scurt ale Ucrainei.

În plus, este de așteptat să se ceară miniştrilor de finanţe din G7 să se întâlnească în curând pentru a discuta o abordare comună pentru sprijinul bugetar coordonat în 2023.

Astfel că FMI a decis să ofere Ucrainei o finanțare de urgență de 2.7 miliarde de dolari, după care a convenit și un proiect care ar trebui să deschidă calea unui program de finanțare mai amplu. Însă asta nu este tot, deoarece Banca Mondială a acordat peste 18 miliarde de dolari Ucrainei.

Conferinţă de sprijin pentru Ucraina, organizată marţi la Paris

Astăzi va fi organizată o conferinţă de sprijin pentru Ucraina, care va avea rolul de a arăta solidaritatea cu această ţară și se va ocupa cu o strângere de fonduri, astfel că România se va număra printre cele aproximativ 50 de delegaţii prezente, după cum a anunțat ambasadoarea Franţei la Bucureşti, Laurence Auer.

Evenimentul „Solidari cu poporul ucrainean” este organizat la iniţiativa preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, în colaborare cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

50 de delegaţii sunt așteptate să sosească atât din Uniunea Europeană, dar şi din state de pe axa transatlantică și Asia. La eveniment vor lua parte mai mulţi şefi de state, inclusiv Volodimir Zelenski, care însă va interveni prin sistem videoconferinţă. Premierul ucrainean, Denys Shmyhal, va fi cel care va coprezida acest eveniment alături de preşedintele Macron.

„A fost o cerere foarte mare de ajutor din partea Ucrainei pe mai multe domenii, dar în mod special în cel energetic. Am văzut că ieri au fost din nou bombardamente la Odesa. Noi credem că este o datorie internaţională să îi ajutăm pe ucraineni. Subiectul principal va fi cel al energiei, dar nu va fi singurul. La Paris vor fi două conferinţe.

Dimineaţa va fi o conferinţă internaţională pe tema rezilienţei poporului ucrainean, iar după-amiază va fi o conferinţă bilaterală pentru reconstrucţia Ucrainei. Din mecanismul de coordonare va face parte şi România, reprezentată la nivelul cabinetului prim-ministrului”, a declarat ambasadoarei Franţei la Bucureşti, Laurence Auer.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...