O nouă zi liberă pentru toți angajații. Ce eveniment ar putea fi răsplătit cu un concediu în fiecare an

Beatrice Dumitru 07.02.2023, 15:15
O nouă zi liberă pentru toți angajații. Ce eveniment ar putea fi răsplătit cu un concediu în fiecare an

Mai mulţi senatori au depus în Parlament un proiect prin care propun ca persoanele salariate să primească încă o zi liberă în fiecare an. „Un salariat motivat va contribui activ la cresterea eficienţiei organizației repective”, a precizat unul dintre senatori în expunerea de motive. Cu ce ocazie ar putea fi răsplătiți angajații cu un concediu.

Propunere: o nouă zi liberă plătită de angajator

Salariații din România, fie că este vorba despre cei de la stat sau cei din mediul privat și indiferent de domeniul de activitate, ar putea primi o zi liberă plătită, potrivit unui proiect legislativ aflat în dezbaterea senatorilor. Propunerea depusă la Parlament, iniţiată de 19 senatori liberali şi unul social-democrat, completează în acest sens Codul Muncii.

Astfel, potrivit proiectului de lege, salariații de la noi ar putea avea o nouă zi liberă, plătită, cu ocazia zilei de naştere, și s-ar s-ar adăuga celor din lista privind zilele de sărbătoare legale în care nu se lucrează. Daniel Fenechiu de la PNL scrie în expunerea de motive că, din punctul lui de vedere, „în centrul preocupării de legiferare, de dezvoltare şi îmbunătăţire a raporturilor juridice și a relațiilor sociale reglementate legislativ, trebuie să stea Omul”.

 

O nouă zi liberă pentru toți angajații. Ce eveniment ar putea fi răsplătit cu un concediu în fiecare an
Salariații din România ar putea avea o nouă zi liberă.

Acordarea unei zile libere, plătite, în ziua în care fiecare dintre noi îşi serbează ziua de naştere contribuie la motivarea resursei umane, indiferent de domeniul în care aceasta îşi desfăşoară activitatea, de stat sau privat. (…) Un salariat motivat va contribui activ la creşterea eficienţei organizaţiei respective”, arată iniţiatorii proiectului în expunerea de motive.

„Se va contribui la încasările, din taxe şi impozite”

De asemenea, aceştia menţionează că atunci când salariatul știe că va avea o zi liberă de ziua lui de naştere îi va oferi acestuia „posibilitatea de a achiziţiona servicii turistice pentru petrecerea acestui eveniment într-o altă localitate” şi astfel „se va contribui la încasările din taxe şi impozite la bugetul de stat ori local”.

Inițiatorii proiectului legislativ au mai arătat că angajaţii din România au fost pe primul loc în UE la numărul orelor lucrate pe săptămână în 2020, conform datelor de la Eurostat.

Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează în România

  • 1 și 2 ianuarie – Anul Nou;
  • 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;
  • prima și a doua zi de Paști;
  • 1 mai – Ziua Muncii;
  • 1 iunie – Ziua Copilului;
  • prima și a doua zi de Rusalii;
  • 15 august – Adormirea Maicii Domnului
  • 30 noiembrie – Sfântul Andrei;
  • 1 decembrie – Ziua Națională a României;
  • 25 și 26 decembrie – Crăciunul.
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...