O nouă variantă de coronavirus a fost descoperită în Franța. Tulpina are 46 de mutații. Ce spun cercetătorii

Beatrice Dumitru 04.01.2022, 12:23
O nouă variantă de coronavirus a fost descoperită în Franța. Tulpina are 46 de mutații. Ce spun cercetătorii

O altă variantă de coronavirus  a fost descoperită în Franța, la aproximativ 100 de kilometri de Marsilia, potrivit oamenilor de știință. Se pare că noua tulpină nu poate depăși Omicron, varianta dominantă acum în Hexagon, reprezentând 60% dintre cazurile de aici.

Tulpina descoperită în Franța are 46 de mutații

12 cazuri au fost depistate până acum într-un oraș aflat la aproximativ 100 de kilometri de Marsilia și se crede că provine din Camerun, deoarece primul pacient călătorise  în țara africană. Tulpina a fost descoperită de cadre universitare de la IHU Mediterranee Infection, pe 10 decembrie, dar din primele informații nu s-a răspândit foarte mult de atunci.

Tulpina are 46 de mutații, despre care se crede că o fac mai rezistentă la vaccin, dar și mai infecțioasă decât virusul original și a fost numită B.1.640.2. Până acum există puține semne că poate depăși varianta Omicron, dominantă acum în Franța și care reprezintă mai mult de 60% dintre cazuri. Deocamdată, varianta nu a fost depistată și în alte țări.

O nouă variantă de coronavirus a fost decoperită în Franța. Tulpina are 46 de mutații. Ce spun cercetătorii
Varianta din Franța are 46 de mutații.

 

„Avem într-adevăr mai multe cazuri ale acestei noi variante în zona geografică Marsilia. Am numit-o varianta IHU”, a spus profesorul Philippe Colson, directorul instituției unde a fost descoperită tulpina, notează Daily Mail.

Tulpina ar putea fi mai rezistentă la vaccin și mai contagioasă

Testele arată că noua varinată de coronavirus poartă mutația E484K despre care se crede că o face mai rezistentă la vaccin și are, de asemenea, și mutația N501Y, văzută pentru prima dată la varianta Alpha, iar experții consideră că o poate face mai transmisibilă. Aceștia mai spun că tulpina a evoluat, probabil, dintr-un virus mai vechi.

Aceste observații arată încă o dată impredictibilitatea apariției noilor variante SARS-CoV-2. Ele exemplifică dificultatea de a controla răspândirea ulterioară”, au precizat cercetătorii.

Omicron, sau B.1.1.529, poartă aproximativ 50 de mutații, dar un număr tot mai mare de cercetări arată că nu provoacă forme severe ale bolii. Oamenii de știință mai spun că descendența este diferită genetic de B.1.640, despre care se crede că a apărut în Congo în septembrie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...