Pandemia de coronavirus a izbucnit în urmă cu doi ani, la Wuhan, în China, iar de atunci numărul cazurilor a depășit 250 de milioane în lume. Deși Europa este lovită de valul cinci, cu bilanțuri zilnice record, experții sunt de părere că în 2022, pandemia se va încheia. Cum explică acest lucru.
Un virusolog, cercetător șef la Institutului Gamaleya din Moscova, care a dezvoltat vaccinurile rusești anti-Covid-19, susține că pandemia de coronovarus se va încheia în 2022. El a explicat și de ce crede că acest lucru va fi posibil, deși numărul cazurilor ating cifre record în lume.
Potrivit expertului Anatoly Altstein, pentru a reveni la viața normală trebuie ca toată lumea să respecte măsurile de prevenție și să se vaccineze, altfel pandemia va continua și în 2023.
„În 2022 pandemiei s-ar putea încheia, pentru că există vaccin și este posibil ca serurile să fie îmbunătățite. Nu vorbesc doar de Rusia, ci în general, despre întreaga lume”, a declarat Anatoly Altstein pentru ura.ru și preluat de New Fox-24.
Un alt expert rus, șef al laboratorului de proliferare celulară la Institutul de Biologie Moleculară Engelgardt și membru corespondent al Academiei Ruse de Științe, consideră că impactul pandemiei asupra vieții umane va scădea treptat. Acesa este de părere că noua varinată Omicron le va înlocui pe celelalte, deoarece este foarte contagioasă și se răspândește foarte repede.
„Impactul va scădea odată cu apariția variantei Omicron, care se răspândește foarte repede și nu provoacă forme grave ale bolii”, a spus Piotr Chumakov.
Înainte, un profesor de la Universitatea Aristotel din Salonic, Demosthenes Sariyannis, a prezis sfârșitul pandemiei până pe 20 februarie, făcând referire la un model matematic, conform căruia valul cinci va atinge vârful la mijlocul lunii ianuarie. După încheierea acestuia, majoritatea oamenilor vor deveni imuni la Covid-19.
Și directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesu, s-a declarat optimist cu privirea la încheierea pandemiei în acest an 2022, dar cu condiția ca țările bogate să nu mai acapareze vaccinurile și să le împartă în mod echitabil.
„Naționalismul obtuz și acapararea de vaccinuri de către unele țări au subminat echitatea și au creat condițiile ideale pentru apariția variantei Omicron, iar cu cât inechitatea va continua mai mult timp, cu atât mai mari sunt riscurile ca virusul să evolueze în moduri pe care nu le putem preveni sau prevedea. Dacă punem capăt inechității, punem capăt pandemiei”, afirma directorul OMS în prima zi a anului a noului an.