O nouă vacanță pentru elevii din România. Decizia trebuie să vină de la Klaus Iohannis

Badea Violeta 12.10.2021, 08:59
O nouă vacanță pentru elevii din România. Decizia trebuie să vină de la Klaus Iohannis

USR-PLUS a prezentat un proiect la Cotroceni, la consultările cu privire la numirea unui nou premier. Partidul propune o vacanță de două săptămâni pentru toți elevii și revenirea în format fizic doar în localitățile sub 6 la mia de locuitori. Iată ce se mai arată în document.

USR propune o vacanță de două săptămâni pentru toți elevii

USR a depus luni, 11 octombrie, la Cotroceni o propunere prin care toți elevii ar putea avea o nouă vacanță de două săptămâni. De asemenea, liderii acestui partid au cerut ca revenirea în format fizic să se permită doar în localitățile sub 6 la mie.

Documentul conține nu mai puțin de 17 pagini și se numește „Propuneri USR pentru un program de guvernare PNRR+”. În capitolul 1, Criza sanitară – managementul pandemiei, închiderea școlii pentru două săptămâni măsura numărul 3 propusă în ceea ce se cheamă „Plan de măsuri ferme pentru limitarea transmiterii”.

Potrivit inițiativei USR, examenele de bacalaureat și de capacitate s-ar putea decala cu două săptămâni, iar școala s-ar putea prelungi în vară.

„3. Decalarea anului școlar: vacanță 2 săptămâni, cu prelungirea școlii în lunile de vară și decalarea cu 2 săptămâni a examenelor de bacalaureat și de capacitate (N. Red. Examenul de la finalul clasei a VIII-a nu se mai numește „de capacitate” din 2003); revenire în format fizic în localitățile cu incidență sub 6/mie după cele 2 săptămâni, cu continuare online pentru restul localităților. Excepție: învățământul preșcolar și primar, care continuă în format fizic.”, se arată în document, conform edupedu.ro.

USR propune o vacanta de doua saptamani pentru toti elevii
USR propune o vacanta de doua saptamani pentru toti elevii

USR dorește „Digitalizarea educației”

Pe lângă propunerile de mai sus, USR a venit și cu alte măsuri specifice pentru a sprijini digitalizarea educației. Iată ce se mai arată în document.

  • Act normativ – stabilește profilul viitorului cadru didactic privind competențele digitale și modul de evaluare a competenței digitale la examenele școlare;
  • Act normativ – evaluarea competențelor digitale ale elevilor
    Termen: 2022;
  • Ținte PNRR pentru digitalizarea educației: dotarea a 5.200 de școli cu resurse tehnologice pentru laboratoare IT;
  • Operaționalizarea a cel puțin 1.100 de laboratoare SMART;
  • Reforma guvernanței sistemului de învățământ preuniversitar și profesionalizarea managementului școlar;
  • În 2023, guvernul trebuie să adopte Planul de Acțiune privind reforma guvernanței școlare. USR va insista ca acest program să aibă o orientare cu adevărat reformistă, potrivit obiectivelor anunțate în programul de guvernare: transferul atribuțiilor de la inspectorate la consiliile de administrației, putere reală la nivelul școlii, la profesori și părinți, responsabilizarea actorilor care sunt cel mai apropiați de elevi”.
Urmăriți Impact.ro și pe