Ministerul Educației a stabilit noua structură an școlar 2021-2022. Pe elevi îi așteaptă o serie de schimbări, nu doar în ceea ce privește modul în care se vor da tezele, Evaluarea Națională și Bac-ul. Ce se întâmplă cu vacanța de iarnă.
De luni, 13 septembrie 2021, aproape trei milioane de elevi din România se întorc în sălile de clasă, pentru începerea noului an școlar 2021-2022. Prezența fizică nu va putea fi posibilă peste tot, ministrul Educației anunțând că peste șapte mii de copiii vor începe cursurile în sistem online.
Anul școlar 2021-2022 începe pe 13 septembrie 2021 și se încheie pe 11 iunie 2022, are 34 de săptămâni și este structurat în două semestre, separate de vacanța de iarnă care devine și vacanță intersemestrială. Primul semestru are 14 săptămâni, semestrul al doilea, care începe de 10 ianurie, 20 de săptămâni. Potrivit edupedu.ro, și anul acestase înscrie în topul anilor școlari cu cele mai puține zile de școală.
Cum arată noua structură an școlar 2021-2022:
Semestrul I:
Semestrul II:
Ministrul Educației a anunțat că elevii vor susține tezele „normal”, la fel și simulările examenelor, suspendarea acestora fiind valabilă doar pentru anul trecut.
„În momentul de faţă, suspendarea tezelor a fost valabilă doar pentru anul trecut, deci, în momentul de față, tezele se vor da normal, simulările se vor derula normal.
Mai mult decât atât, la (evaluări – n.r.) clasa a II-a, a IV-a a VI-a vrem corectarea informatizată şi corectarea datelor pe fiecare item, ca să avem o relevanţă şi să fie un instrument de decizie cu privire la porţiunile din materie în care trebuie intervenit mai puternic. Se vor da simulări, se vor da teze, vrem să se deruleze normal acest an”, a spus Sorin Cîmpeanu.
Regulile ce vizează Evaluarea Națională și Bacalaureatul rămân neschimbate.
„Din punct de vedere al admiterii la liceu (…) nu va fi niciun fel de schimbare anul acesta. O schimbare necesită consultare, trebuie să fie anunţată cu cel puţin un an înainte, deci admiterea la liceu, în vara viitoare, se va da exact după aceleaşi reguli după care s-a dat şi anul acesta. Și bacalaureatul la fel. (…)
Un Bacalaureat unitar, bazat pe competenţe, ar putea să apară cel mai devreme în anul 2027, în cazul în care vom avea o lege prin care să agreăm acest lucru şi să înceapă în anul 2023, un elev de clasa a IX-a ştiind cum trebuie să se pregătească pentru un Bacalaureat care va fi diferit abia în anul 2027”, a mai precizat acesta.