O nouă pedeapsă pentru Vladimir Putin. Iahtul în valoare de sute de milioane de euro al liderului rus, confiscat de italieni

Ioana Bucur 09.05.2022, 10:35
O nouă pedeapsă pentru Vladimir Putin. Iahtul în valoare de sute de milioane de euro al liderului rus, confiscat de italieni

Țările europene continuă sancțiunile impuse liderului de la Kremlin. Guvernul italian a anunțat o nouă pedeapsă pentru Vladimir Putin, ca urmare a războiului din Ucraina. Iahtul în valoare de aproape șapte sute de milioane de euro ce ar avea legătură cu președintele rus a fost confiscat. Ambarcațiunea impresionantă a fost oprită în ultimul moment, exact când echipajul pregătea „evadarea”. Ce i-a alertat pe italieni.

Italia, lovitură pentru Vladimir Putin

Liderul de la Kremlin a primit o lovitură dură tocmai din Italia. Autoritățile au confiscat Scheherazade, iahtul de 140 de metri lungime ce ar aparține lui Vladimir Putin.

Cu o valoare estimată la în jur de 650 de milioane de euro, ambarcațiunea de lux a fost legată de poliția financiară de mai multe persoane din Guvernul rus și alte nume din lista stabilită de UE a celor vizați de sancțiunile impuse ca urmare a războiului din Ucraina, a transmis Guvernul italian. Potrivit unor surse, mai ales din rândul susținătorilor lui Alexei Navalnîi, aceasta ar aparține chiar liderului de la Kremlin.

Înscrisă în Insulele Cayman, Scheherazade a fost ancorată ultima dată în portul toscan Marina di Carrara. Confiscarea ei ar fi fost decisă după ce ministrul de Finanțe, Daniele Franco, ar fi anticipat plecarea iahtului, în condițiile în care în cursul zilei de marţi membrii echipajului au fost văzuţi grăbindu-se să încarce nava, iar iahtul fusese alimentat cu combustibil în săptămâna precedentă.

Compania de iahturi de lux The Italian Sea Group, care a lucrat ultima dată pe ambarcaţiune, a anunţat în urmă cu mai multe săptămâni că, potrivit documentelor, Putin nu este proprietarul. Presa italiană scrie că, în acte, proprietarul ar fi Eduard Khudainatov, fostul şef al companiei de stat ruse Rosneft.

Khudainatov este și proprietarul iahtului Amadea, confiscat săptămâna trecută în Fiji.

„Acţiunile sale aduc ruşine Rusiei şi sacrificiilor istorice ale poporului rus”

Printr-un comunicat transmis duminică seara, liderii „Grupului celor Șapte” (G7) au susținut că acțiunile lui Vladimir Putin „aduc rușine Rusiei”.

„Astăzi, 8 mai, noi, liderii Grupului celor Şapte, alături de Ucraina şi de comunitatea globală, comemorăm încheierea celui de-al Doilea Război Mondial în Europa şi eliberarea de fascism şi de stăpânirea terorii naţional-socialiste, care a cauzat distrugeri nemăsurate, orori de nedescris şi suferinţă umană. Plângem milioane de victime şi le omagiem, în special pe toţi cei care au plătit preţul suprem pentru a doborî regimul Naţional Socialist, inclusiv aliaţii occidentali şi Uniunea Sovietică.

77 de ani mai târziu, preşedintele Putin şi regimul său au ales acum să invadeze Ucraina într-un război neprovocat de agresiune împotriva unei ţări suverane. Acţiunile sale aduc ruşine Rusiei şi sacrificiilor istorice ale poporului rus. Prin invazia şi acţiunile în Ucraina începând din 2014, Rusia a încălcat ordinea internaţională bazată pe reguli, în special Carta ONU, concepută după al Doilea Război Mondial pentru a cruţa generaţiile care au urmat de flagelul războiului”, se arată în comunicat.

Liderii G7 au mai transmis că i-au garantat lui Volodimir Zelenski solidaritatea totală a „Grupului celor șapte”, precum și susţinerea financiară şi materială pentru Ucraina, de peste 24 de miliarde de dolari pentru 2022 şi nu numai, adăugând că eforturile vor fi mărite săptămânile care vin.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...