O nouă lovitură dură pentru românii cu credite în lei. ROBOR a crescut din nou

Ana Anitoiu 11.10.2022, 13:56
O nouă lovitură dură pentru românii cu credite în lei. ROBOR a crescut din nou

A fost înregistrată o nouă creștere a indicelui ROBOR la trei, șase și 12 luni, marți, 11 octombrie. În consecință, românii care au credite în lei legate de acesta vor fi nevoiți să plătească rate bancare mai mari.

La cât a crescut indicele ROBOR

Indicele ROBOR la trei luni, ce este folosit pentru ca se calcula dobânzile variabile la creditele în lei ce au fost contractate înainte de luna mai a anului 2019, a depășit, marți, 11 octombrie, pragul de 8%. Luni, 10 octombrie, era de 7,99%, iar acum a ajuns la 8,03%.

De asemenea, indicele ROBOR la șase luni, folosit pentru a fi calculate dobânzile la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut de la 8,14% la 8,17%, În plus, indicele ROBOR la 12 luni a fost cotat la 8,30%, de la 8,29%.

O noua lovitura dura pentru romanii cu credite in lei
Indicele ROBOR, o noua crestere

Guvernatorul BNR, despre indicele ROBOR

Indicele ROBOR, sau Romanian Interbank Offer Rate, este rata de dobândă la care o bancă împrumută lichidități altor bănci. Acesta este calculat în fiecare zi, având ca referință media aritmetică a cotațiilor de dobândă folosite de zece bănci selectate de Banca Națională a României.

Analiștii au explicat că în ultimele luni, indicele ROBOR a înregistrat o creștere accelerată, pe fondul războiului din Ucraina, declanșat de liderul rus Vladimir Putin la data de 24 februarie. Specialiștii au atras atenția că tendința de creștere se va menține până la finalul anului. În acest context, în august, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a acuzat băncile că „au sărit calul“ în ceea ce privește nivelul ROBOR.

„Le transmit băncilor să fie mai atente la semnalele date de Banca Națională și atunci probabil că se va apropia ROBOR la 3 luni de rata de politică monetară”, a spus Mugur Isărescu.

La începutul acestui an, indicele ROBOR la trei luni se situa la 3,02%. Însă, la începutul anului anterior, 2021, acesta se situa la 2.01%, conform cursbnr.ro. ROBOR la șase luni era cotat la 3.14% la începutul acestui an și la 2.09% la începutul anului trecut. Cel la 12 luni era de 3.24% la începutul anului în curs și de 2.12% la începutul anului trecut.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...