Indicele ROBOR a „sărit calul”, spune Mugur Isărescu. Știu, prea bine, românii cu rate la bănci

Mihnea Tălău 09.08.2022, 14:11
Indicele ROBOR a „sărit calul”, spune Mugur Isărescu. Știu, prea bine, românii cu rate la bănci

Banca Națională a României (BNR) a anunțat că indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a stagnat marţi la 8,14%, valoare înregistrată și în ședința de luni. Și asta s-a întâmplat chiar în ziua în care guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a dat vina pe bănci, pentru creșterea ROBOR, spunând că ele „au sărit calul”.

La începutul anului, indicele ROBOR la trei luni se situa la 3,02%, după ce, cu un an în urmă se situa la 1,98%.

Indicele ROBOR la şase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut marţi la 8,27% de la 8,25%, cât a fost în şedinţa precedentă.

Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a crescut şi el la 8,36% de la 8,35%.

ROBOR își continuă creșterea. La ce valoare a ajuns, astăzi, 3 august

ROBOR-ul care ”sare calul” și ceaiul de tei

După ce până acum nu s-a deranjat decât să recomande românilor ceaiul de tei, Isărescu a concluzionat, acum, că băncile au ”sărit calul”.

„Le transmit băncilor să fie mai atente la semnalele date de Banca Națională și atunci probabil că se va apropia ROBOR la 3 luni de rata de politică monetară”, a afirmat Mugur Isărescu.

Indicele ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata de dobândă la care o bancă împrumută lichidități altor bănci, se calculează zilnic și are ca referintă media aritmetică a cotațiilor de dobândă utilizate de zece bănci selectate de BNR.

Analiștii spun că indicele ROBOR a cunoscut o creștere accelerată în ultimele luni, pe fondul războiului din Ucraina, iar tendința se pare că se va menține până la sfârșitul anului.

Indicele ROBOR și IRCC

Pe lângă indicele ROBOR, Banca Națională a României emite și un Indice de Referință pentru Creditele Consumatorilor. IRCC trimestrial se calculează la finalul fiecărui trimestru și reprezintă media aritmetică a valorilor IRCC zilnice comunicate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor.

Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 1,86% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2021, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,17%.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...