Vicepreședintele ANRE a vorbit despre raționalizarea energiei. Ce trebuie făcut pentru a evita cel mai negru scenariu

Ana Anitoiu 05.05.2022, 16:25
Vicepreședintele ANRE a vorbit despre raționalizarea energiei. Ce trebuie făcut pentru a evita cel mai negru scenariu

Vicepreședintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, a spus, joi, într-o conferinţă de specialitate, ce trebuie să fie făcut pentru a fi evitată raționalizarea energiei în România, ca în anii regimului comunist.

Vicepreședintele ANRE, despre ce trebuie să înțeleagă consumatorii

Conform vicepreședintelui ANRE, consumatorii din România trebuie să înțeleagă că problematica eficienței energetice nu se referă la un sacrificiu sau un disconfort. Zoltan Nagy-Bege a precizat că este nevoie de aceasta tocmai pentru a evita raționalizarea curentului electric.

„Societatea românească reacţionează destul de vehement când ridici problematica eficienţei energetice. Poate că declanşează nişte amintiri nefaste din anii 1980 când s-a raţionalizat consumul de energie. (…) Trebuie să punem accent pe campanii de conştientizare şi să explicam consumatorilor că eficienţa energetică nu este egală cu raţionalizarea.

Este nevoie de eficienţă energetică tocmai pentru a evita raţionalizarea. Şi trebuie să înţeleagă consumatorii că eficienţa energetică nu înseamnă neapărat un sacrificiu sau un disconfort sau renunţarea la un anumit grad de confort”, a spus vicepreședintele ANRE, la evenimentul „Energy road-Energie la tine acasă” organizat de News.ro.

Vicepresedintele ANRE a vorbit despre rationalizarea energiei
Vicepresedintele ANRE a precizat ce este necesar pentru evitarea rationalizarii energiei electrice. Foto: unsplash.com

Ce trebuie să se întâmple pentru evitarea raționalizării energiei

De asemenea, vicepreședintele ANRE a spus că este mai ușor să fie redusă cererea de energie electrică decât să fie suplimentată oferta. Zoltan Nagy-Bege a adăugat că speră ca autoritățile să pună în aplicare măsuri consistente pentru promovarea eficienţei energetice, pentru a fi evitată raționalizarea.

Vicepreședintele ANRE a precizat că există deja unele proiecte sau urmează ca acestea să existe la Administraţia Fondului de Mediu sau la Ministerul Energiei, sau chiar şi la Ministerul Dezvoltării, pentru autorităţile publice.

„Trebuie să recunosc că Ordonanţa 27 (OUG 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică n.r) nu stimulează deloc eficienţa energetică. În momentul în care vii cu măsura plafonării preţului, cei care beneficiază de această măsură nu sunt deloc stimulaţi să fie atenţi la eficienţă şi la reducerea consumului. Dar sper să nu se piardă din vedere importanţa acestui domeniu”, a adăugat Zoltan Nagy-Bege.

Întrebat dacă statul român poate face faţă plăţilor pentru compensarea facturilor la energie şi gaze naturale, secretarul de stat din Ministerul Energiei Dan Drăgan a spus că nu are nici cea mai mică urmă de îndoială că toate solicitările conform Ordonanţei 27 şi a celorlalte ordonanţe vor fi achitate aşa cum este precizat în aceste legi.

Oficialul a precizat că sumele au fost evaluate alături de Ministerul de Finanțe și a vorbit despre sursele de acoperire a sumelor de bani implicate. Dan Drăgan a enumerat, printre altele, măsura de taxare suplimentară a preţului la producătorii de energie electrică și de gaz; dividendele pe care statul român unde este acţionar le va încasa în această perioadă; precum și aplicarea cotei de TVA la o anumită valoare unitară pe megaWatt pe oră.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...