O nouă lege în România. Cine o încalcă riscă până la 3 ani de închisoare

Ioana Bucur 15.03.2022, 11:14
O nouă lege în România. Cine o încalcă riscă până la 3 ani de închisoare

O nouă lege în România. Luni, Camera Deputaților, ca for decizional, a adoptat un proiect ce prevede pedepse de la șase luni până la trei ani de închisoare sau amendă pentru cei care incită publicul la violență, ură sau discriminare. Care sunt categoriile de persoane pe care legea din țara noastră le protejează în aceste situații.

Pedeapsă de până la trei ani de închisoare

Luni, plenul Camerei Deputaților, care a fost for decizional în acest caz, a adoptat o nouă lege în România. Potrivit proiectului, incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare se va pedepsi cu închisoare de la șase luni la trei ani sau cu amendă.

Proiectul de lege a fost trimis la reexaminare ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale.

Potrivit documentului, „incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane definită pe criterii de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenenţă politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA considerate de făptuitor drept cauze ale inferiorităţii unei persoane în raport cu celelalte se pedepseşte cu închisoare de la șase luni la trei ani sau cu amendă”.

Noul proiect adoptat de Camera Deputaților transpune un articol din Decizia cadru 2008/913/JAI privind combaterea anumitor forme şi expresii ale rasismului şi xenofobiei prin intermediul dreptului penal.

O nouă lege în România. Cine o încalcă riscă până la 3 ani de închisoare
Camera Deputaților din România

„Susţinerea producătorilor români şi a companiilor româneşti trebuie să fie o prioritate în această perioadă”

Marcel Ciolacu, președinte PSD și președintele Camerei Deputaților, a transmis, luni seara, că susţinerea producătorilor români şi a companiilor româneşti trebuie să fie o prioritate în această perioadă.

„Susţinerea producătorilor români şi a companiilor româneşti trebuie să fie o prioritate în această perioadă! Mă bucur că am reuşit astăzi să trecem de Camera Deputaţilor- cameră decizională, legea prin care instituim obligativitatea criteriului verde la licitaţii, după model european, prin care susţinem capitalul românesc, şi implicit comunităţile în care aceştia îşi desfăşoară activitatea”, a scris, luni seară, pe Facebook, Marcel Ciolacu.

Acesta a adăugat că legea inițiată de PSD „va da o şansă în plus firmelor româneşti de a participa cu succes la licitaţiile publice ale statului”.

Tot luni, deputații au votat pentru reorganizarea Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale.

Cu 164 de voturi „pentru”, 14 „împotrivă” şi 103 abţineri, în Camera Deputaților a trecut proiectului de lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.17/2021 pentru modificarea şi completarea Legii nr.134/2019 privind reorganizarea Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale, precum şi pentru modificarea unor acte normative.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...