O nouă ipoteză în cazul de dopaj al Simonei Halep. Preparatorul lui David Popovici explică cum ar fi putut ajunge substanța interzisă în organismul sportivei

Mihnea Tălău 15.11.2022, 12:03
O nouă ipoteză în cazul de dopaj al Simonei Halep. Preparatorul lui David Popovici explică cum ar fi putut ajunge substanța interzisă în organismul sportivei

Kinoterapeutul Dragoș Luscan, fostul preparator fizic al Simonei Halep, care lucrează acum cu celebrul înotător David Popovici, a emis ipoteza că suplimentele folosite de tenismenă să fie produse într-o fabrică de medicamente, astfel încât apariția accidentală a Roxadustatului în testul pozitiv să fie, parțial, explicată.

Cum a putut ajunge substanța interzisă în organismul Simonei

„Există posibilitate ca, uneori, să folosești anumite substanțe care nu sunt pe lista produselor interzise, dar, dacă le folosești într-o doză mai mare, ar putea apărea la controlul anti-doping”, afirmă Luscan.

Specialistul spune că prin folosirea respectivului medicament există riscul ca fibra musculară să se rigidizeze, fapt care crește posibilitatea unei accidentări în cazul unui efort intens, scrie prosport.ro.

„În momentul în care efortul este intens, cum este și cazul Simonei, riscul de accidentare este mult mai mare. Pierzând atât de multe lichide, atât de multe minerale din corp, există riscul ca fibra musculară să se rigidizeze”, a explicat kinoterapeutul.

Farmacist In Romania nu se gaseste Roxadustat. Foarte multi sportivi care folosesc fiole ca sa creasca anduranta la efort

Simona Halep se pregătește pentru audieri, în cazul acuzațiilor de dopaj formulate la adresa ei, imediat după turneul de la Us Open. Sportiva din România este în prezent suspendată și nu mai are voie să participe la nicio competiție sportivă. Jucătoarea de tenis se pregătește intens pentru momentul în care va fi nevoită să-și dovedească nevinovăția.

Simona Halep a fost depistată pozitiv la un control anti-doping efectuat la ediția din acest an a turneului de Grand Slam US Open. Ea a fost suspendată provizoriu de către Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA), după ce i-a fost descoperită în sânge o substanță numită Roxadustat, aflată pe lista celor interzise.

Cum este prezentat Roxadustatul pe site-urile de specialitate

Roxadustat este prezentat pe site-urile de specialitate drept un inhibitor al prolil-hidroxilazei factor inductibil de hipoxie (HIF) utilizat pentru a trata anemia simptomatică asociată cu boala cronică de rinichi.

Roxadustat funcționează prin reducerea defalcării (HIF), care este un factor de transcripție care stimulează producția de globule roșii, ca răspuns la nivelurile scăzute de oxigen.

Roxadustat a fost aprobat pentru prima dată de Agenția Europeană a Medicamentului în august 2021 și este indicat pentru tratamentul pacienților adulți cu anemie simptomatică asociată cu boală cronică de rinichi (IRC).

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...