Farmacist: „În România nu se găsește Roxadustat”. De ce sportivii iau această substanță, de fapt

Ana Anitoiu 23.10.2022, 08:07
Farmacist: „În România nu se găsește Roxadustat”. De ce sportivii iau această substanță, de fapt

Un farmacist a declarat că în România nu se găsește Roxadustat, substanța interzisă cu care a fost depistată Simona Halep, în urma unui test anti-doping de la turneul US Open. Specialista a explicat de ce iau sportivii această substanță, de fapt.

Farmacista: În România nu se găsesc medicamente cu Roxadustat

Potrivit farmacistei Beatrice Speteanu, în România nu se găsesc medicamente care să conţină substanţa activă Roxadustat, cea pentru care a fost depistată pozitiv Simona Halep la testul anti-doping. Însă, în Europa există, acestea fiind folosite mai ales în cazul persoanelor care au probleme renale.

„Este un medicament care stimulează producţia de eritropoietină. În mod normal, persoanele care au probleme cu rinichii nu sintetizează suficient eritropoietina. Eu ştiam de demult că la noi în ţară există eritropietină şi sunt foarte mulţi sportivi care folosesc fiole ca să crească anduranţa la efort. Asta e de 20 de ani de zile.

La noi este echivalentul eritropoietina şi chiar cunosc atleţi care folosesc eritropoietina pentru energie, pentru că le creşte producţia de celule roşii şi crescând producţia de celule roşii ai mai mult oxigen, mai bună oxigenare a sângelui, deci la propriu creşte anduranţa la efort”, a explicat farmacista Beatrice Speteanu, potrivit news.ro.

Farmacista a precizat că Roxadustat este o substanţă sintetică, ce nu se regăseşte în natură, în produse comerciale comestibile, astfel că poate ajunge în organism doar prin administrarea medicamentului.

Simona Halep nu este prima. Ce alti sportivi celebri din Romania au mai fost prinsi dopati
Simona Halep

Farmacista: „Dopingul este de mai multe feluri”

De asemenea, farmacista a spus că în alte țări acest medicament se procură în baza unei rețete medicale. Specialista a adăugat că substanța interzisă cu care a fost depistată Simona Halep după ce producţia eritropoietinei, producţia hemoglobinei și creşterea oxigenării sângelui.

„Dopingul este de mai multe feluri. Există un doping care merge la nivel cerebral – vorbim de banalele pseudoefedrine, că a fost un caz cu gimnasta noastră care a luat Nurofen răceală şi gripă, care conţinea pseudoefedrină, care dă o stimulare la nivel cerebral, la propriu, energie –

există substanţe care produc la nivel celular o creştere de celule roşii care produc mai multă anduranţă, o rezistenţă la efort şi la durere”, a mai explicat Beatrice Speteanu.

Simona Halep a fost eliminată în primul tur la US Open, pe 29 august, de Daria Snigur, o sportivă din Ucraina clasată pe locul 125 în ierarhia WTA. La data de 12 septembrie, fostul lider WTA a anunțat că a suferit o operație la nas, iar trei zile mai târziu a anunțat că își încheie sezonul.

Anunțând că rezultatul testului anti-doping de la US Open a ieşit pozitiv și fiind suspendată provizoriu, Simona Halep a precizat că va lupta pentru a demonstra că nu a luat intenționat substanța interzisă și că nu i-a trecut niciodată prin cap să se dopeze, de-a lungul carierei sale.

„Dacă spun asta, iar o să mă înjure”
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...