O nouă investiție semnificativă Mercedes-Benz în Ungaria: grupul german a pregătit 1 miliard de euro pentru modernizarea facilităților de producție

Bogdan Bârliga 28.07.2022, 13:22
O nouă investiție semnificativă Mercedes-Benz în Ungaria: grupul german a pregătit 1 miliard de euro pentru modernizarea facilităților de producție

Deși sunt probleme serioase cu politicienii maghiari în contextul războiului din Ucraina marile grupuri auto germane continuă să investească miliarde de euro în țara vecină.

Mercedes-Benz a pregătit peste 1 miliard de euro pentru modernizarea facilităților de producție din Ungaria și pregătește uzina din Kecskemét pentru producerea de mașini electrificate.

Doar România este ocolită de industria auto

Grupul Mercedes Benz va investi peste 1 miliard de euro în fabrica sa din Kecskemét din Ungaria pentru a dezvolta noi platforme de vehicule electrice prin care să permită integrarea noilor platforme electrificate.

Acest anunț vine la scurt timp după ce rivalii de la BMW au început lucrările la noua uzina de la Debrecen unde vor produce noua generaţie denumită „Neue Klasse”, care se va baza pe arhitectura cluster NCAR dezvoltată special pentru automobile electrice.

Noua uzină  BMW va fi construită pe un teren de peste 400 de hectare la nord-vest de oraşul maghiar și va avea o capacitate de circa 150.000 de unităţi pe an, iar grupul german va investi aici minim 1 miliard de euro.

Pe de altă parte în România în ultimii ani nici un investitor important din domeniul auto nu și-a exprimat interesul pentru realizarea unei noi uzine auto.

Singura tranzacție importantă pe acest segment o reprezintă vânzarea de către Ford a uzinei de la Craiova către compania Ford Otosan din Turcia.

Modernizare de 1 miliard de euro

Mercedes-Benz va cheltui 400 de miliarde de forinţi (1 miliard de euro) pentru a adăuga noi linii de producţie la fabrica sa din Kecskemét, în centrul Ungariei, a declarat recent Peter Szijjarto, ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului, citat de Hungarian Conservative.

Guvernul ungar sprijină investiţia, care va necesita dezvoltări semnificative de infrastructură şi va crea noi locuri de muncă, cu un grant de 14 miliarde de forinţi, a mai spus Peter Szijjarto.

Guvernul va contribui financiar și  la un program de formare care va fi lansat de Mercedes la Kecskemét, a mai precizat oficialul maghiar.

Szijjarto a spus că Ungaria este mândră că este considerată o bază cheie de către Mercedes, denumind ţara şi parteneriatul de 14 ani al producătorului ”o poveste de succes pentru ambele părţi”.

Sistem rapid de electrificare

Mercedes-Benz și-a propus ca până în a doua jumătate a deceniului să aibă fabrici unde vor fi produse exclusiv mașini electrice.

Grupul german va păstra liniile de producţie pentru autoturismele convenționale atât timp cât va exista cerere de pe piaţă.

Mercedes-Benz previzionează că liniile sale de producţie din fabrici vor trece integral la producerea exclusivă de vehicule electrice chiar mai rapid, a anunţat şeful de producţie Joerg Burzer, într-un interviu acordat reuters.com.

60 de miliarde de euro pentru investiții

Consiliul de supraveghere al grupului german Daimler AG a aprobat la finalul anului trecut un plan de investiţii cu o valoare de 60 de miliarde de euro pentru divizia Mercedes-Benz.

Urmăriți Impact.ro și pe
Bogdan Bârliga
Este editorul coordonator al secției Auto de pe Impact.ro. A început să lucreze în presă din anul 2002 și a experimentat mai multe domenii de activitate ( politic, social, economic) până...