Încep lucrările la noua uzină BMW din Ungaria. Grupul german va investi peste 1 miliard de euro

Bogdan Bârliga 02.06.2022, 11:52
Încep lucrările la noua uzină BMW din Ungaria. Grupul german va investi peste 1 miliard de euro

Piatra de temelie a fost pusă pentru noua uzină a BMW Group din Debrecen în cadrul unui eveniment și prima mașină va părăsi linia de fabricație în 2025.

Noua fabrică BMW vine după o investiţie de aproximativ un miliard de euro şi va lansa producţia de serie a Neue Klasse.

Investiții pentru electrificare

BMW Group înfiinţează o nouă fabrică de automobile la Debrecen, cu ateliere de presă, caroserii, vopsitorie şi asamblare.

Construită pe un teren de peste 400 de hectare la nord-vest de oraşul maghiar, va avea o capacitate de circa 150.000 de unităţi pe an.

Pentru noua uzina bavarezii au alocat aproximativ un miliard de euro şi producţia de autoturisme electrice va demare în 2025.

La Debrecen se va produce primul model al noii generaţii denumită „Neue Klasse”, care se va baza pe arhitectura cluster NCAR dezvoltată special pentru automobile electrice.

Prima uzină auto fără emisii CO2

O mare parte din energia necesară va fi generată de sisteme fotovoltaice extinse direct în incinta uzinei. Restul va fi aprovizionat regional din surse regenerabile 100%.

De asemenea, sunt în desfăşurare investigaţii privind utilizarea energiei geotermale. În plus, uzina din Debrecen va utiliza tehnologii inovatoare care nu există încă în această formă pe piaţă, în special în vopsitorie.

Aici, vopseaua pentru viitoarele modele BMW nu va mai fi uscată prin intermediul cuptoarelor cu gaz. În schimb, în viitorul sistem de producţie vor fi integrate tehnologii noi, alimentate electric.

Un alt element-cheie în producţia durabilă este circularitatea consecventă. Ori de câte ori este posibil, materialele şi resursele de producţie vor fi reutilizate.

Decupajele metalice şi pilitura de la frezare şi presare, de exemplu, vor fi reciclate pentru utilizare ulterioară. Căldura reziduală de la sistemele de răcire va fi alimentată într-o buclă închisă pentru a încălzi spaţiile interioare şi apa.

Şi sistemele inteligente de monitorizare a energiei vor urmări exact modul în care toată energia este utilizată, vor detecta orice deşeuri şi vor asigura că producţia este cât mai eficientă din punct de vedere al resurselor.

Aplicaţii de inteligenţă artificială

Uzina din Debrecen va folosi şi numeroase instrumente de digitalizare. Aplicaţiile de inteligenţă artificială (AI) vor sprijini asigurarea calităţii într-o gamă largă de moduri şi vor optimiza procesele de întreţinere inteligentă şi predictivă.

Spectrul de aplicaţii digitale va include, de asemenea, edge computing, analiza datelor, tehnologii de localizare 5G şi sisteme logistice inteligente autonome cu funcţii AI.

Instrumentele digitale de planificare sunt folosite într-o măsură fără precedent, pentru a proiecta virtual până la ultimul detaliu al întregului proces de producţie.

Fiecare etapă individuală a producţiei este simulată şi optimizată cu precizie absolută, iar pentru acest aspect bavarezii au colaborat cu NVIDIA şi utilizează software-ul de planificare Omniverse.

Urmăriți Impact.ro și pe
Tags:
Bogdan Bârliga
Este editorul coordonator al secției Auto de pe Impact.ro. A început să lucreze în presă din anul 2002 și a experimentat mai multe domenii de activitate ( politic, social, economic) până...