Ford Otosan a preluat oficial uzina de la Craiova. Compania din Turcia anunță investiții de 490 milioane de euro

Bogdan Bârliga 04.07.2022, 10:28
Ford Otosan a preluat oficial uzina de la Craiova. Compania din Turcia anunță investiții de 490 milioane de euro

Acordul prin care Ford Otosan preia proprietatea fabricii Ford din Craiova a fost finalizat cu succes și compania din Turcia anunță investiții de 490 milioane de euro.

Prin acest acord, Ford a transferat proprietatea asupra fabricii sale din Craiova, care produce vehicule și motoare, către Ford Otosan, permițând astfel companiei să-și extindă operațiunile la nivel internațional.

Un nou început pentru uzina Ford de la Craiova

Anul acesta, pe 14 martie, Ford a anunțat că fabrica de la Craiova va produce noua generație a modelului Courier, atât în varianta Transit (transport marfă), cât și în varianta Tourneo (transport persoane), ce va intra în producție în 2023, cu o versiune complet electrică din 2024.

Ford E-Transit Custom va intra în producție în luna septembrie 2023 și conform primele informații oferite de companie va avea o autonomie de aproximativ 380 de kilometri.

De asemenea, Ford Puma, cel mai bine vândut autoturism Ford din Europa, va beneficia în 2024 de o versiune complet electrică, care va fi produsă la fabrica din România.

Pentru a sprijini lansarea următoarei generații a modelului Courier, Ford Otosan anunță astăzi o investiție de 490 de milioane de euro la fabrica de la Craiova, care va fi implementată în următorii trei ani. Astfel, capacitatea totală de producție a fabricii de la Craiova va crește de la 250.000 vehicule/an la 272.000 de vehicule/an.

Plan de electrificare

Fabrica Ford Otosan din Craiova joacă un rol cheie în planurile de electrificare ale Ford în Europa, iar prin această preluare, unitatea de producție din România va beneficia de experiența Ford Otosan în electrificare, proiectare de vehicule comerciale, inginerie și producție.

Ford a mai anunțat că în acest an se va opri fabricarea modelului EcoSport deoarece fabrica de la Craiova se va concentra tot mai mult pe producția de vehicule comerciale și electrice.

Reorganizare pentru Ford România

Ford a mai anunțat că, în contextul transferului de proprietate de la Craiova, a fost creată o nouă companie – Ford Romania Services SRL.

Aceasta integrează activitățile de vânzări și marketing ale Ford in România (Compania Națională de Vânzări), condusă de Roxana Capătă și Ford Business Solutions Center (FBS), condus de Dieter Rogmann.

De asemenea, unele funcțiuni europene suplimentare, precum Serviciile de Cumpărări și Contabilitate, care operează din Craiova, își vor desfășura activitatea în cadrul companiei Ford România Services.

Ford a decis să producă mașini electrice la uzina din Valencia

Constructorul auto american a anunţat săptămâna trecută că uzina din Spania va juca un rol central în producția de mașini electrice din a doua jumătate a acestui deceniu și a precizat că acest aspect va presupune restructurări „semnificative” la acestă uzină şi la fabrica din Germania.

Ford a ales uzina sa de la Valencia drept facilitate preferată pentru asamblarea următoarei generații de mașini electrice și se pare că intenționează să oprească fabricarea modelului Focus la fabrica germană de la Saarlouis în următorii ani.

Urmăriți Impact.ro și pe