O nouă disciplină în şcolile din România din septembrie 2023. Schimbări importante în sistemul de învăţământ

Beatrice Dumitru 08.05.2022, 14:42
O nouă disciplină în şcolile din România din septembrie 2023. Schimbări importante în sistemul de învăţământ

Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu pregăteşte modificarea Legii Educației și anunță noi planuri de învățământ începând din 2023. Astfel, elevii de gimaziu şi liceu vor studia din septembrie anul viitor o nouă disciplină, care va conţine opt module obligatorii. „Sunt optimist că vom avea susținerea Parlamentului”, a spus ministrul.

O nouă materie predată în școli

Ministerul Educației a făcut câteva modificări cu privire la schimbarea structurii anului școlar și eliminarea tezelor de la finalul fiecărui semestru, începând din această toamnă. Pe lângă aceste schimbări, ministrul Sorin Cîmpeanu a anunțat că va fi introdusă și o nouă disciplină în școli.

În noile planuri de învățământ, care vor fi implementate din septembrie 2023, elevii vor studia o nouă materie.. Este vorba despre disciplina „Educație pentru viață”, predată modular, adaptată la vârsta elevilor de gimnaziu și liceu.

O nouă disciplină în şcolile din România din septembrie 2023. Schimbări importante în sistemul de învăţământ

Sunt optimist că vom avea susținerea Parlamentului pentru a promova noua Lege a Educației, în care vom avea această disciplină complexă, „Educație pentru viață”, începând din septembrie 2023. O disciplină care va trebui să aibă un modul de educație pentru sănătate, în care să fie implicați medicii alături de profesorii de biologie pentru a vă putea preda aceste lucruri în cea mai bună formă, în cea mai accesibilă și cea mai interesantă”, a declarat Sorin Cîmpeanu, citat de edupedu.

Materia va conține opt module

Materia “Educaţie pentru viaţa” ar urma să conţină opt module obligatorii, printre care şi educaţia sexuală, alături de cunoştinţe juridice, economice, educaţie civică, alimentaţie sănătoasă, prim-ajutor şi educaţie financiară.

Educație pentru sănătate, educație juridică, educație financiară sunt și alte module cum ar fi educație rutieră sau educație pentru alimentație sănătoasă. Mai multe componente care vor fi cuprinse în această disciplină Educație pentru viață. Toate aceste noţiuni predate modular, la fiecare modul având specialişti, trebuie să fie integrate în planurile cadru într-o disciplină obligatorie cu o oră pe săptămână care să aibă un conţinut adaptat vârstei elevilor”, a adăugat minsitrul.

Sorin Cîmpeanu vorbea în iunie 2021 despre faptul că Ministerul Educației va promova disciplina obligatorie “Educație pentru viață”, pentru clasele V-XII, cu modul obligatoriu de Educație sexuală, la care părinții pot face cerere scrisă pentru retragerea copilului, la fel ca în cazul Religiei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...