O nouă cerere urgentă făcută de Zelenski. Vrea tancuri moderne de luptă „înainte de o nouă invazie a tancurilor ruseşti”

Elena Avramescu 19.01.2023, 13:00
O nouă cerere urgentă făcută de Zelenski. Vrea tancuri moderne de luptă „înainte de o nouă invazie a tancurilor ruseşti”

Nu a trecut mult de la ultima solicitare, că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, are o nouă cerere. În acest sens, acesta a spus că, într-un mesaj transmis la Forumul de la Davos, prin care își dorește accelerarea ajutorului militar înaintea unor noi atacuri ale Rusiei. Mai precis, Zelenski vrea tancuri moderne de luptă „înainte de o nouă invazie a tancurilor ruseşti”.

Volodimir Zelenski vrea noi tancuri moderne de luptă

Noua solicitare a fost făcută chiar înaintea unei întâlniri cruciale a aliaților la baza Ramstein din Germania, acolo unde se încearcă convingerea germanilor să își dea acordul pentru livrarea tancurilor Leopard 2.

În urma unei discuții cu Joe Biden, cancelarul Olaf Scholz i-a transmis acestuia că Germania va permite livrarea de tancuri germane Leopard, cât şi furnizarea acestor tancuri de către parteneri ai NATO dacă SUA furnizează, la rândul lor, tancuri Abrams. Cu toate acestea, un înalt responsabil de la Pentagon a declarat că SUA nu sunt pregătite să furnizeze Ucrainei cele mai avansate şi puternice tancuri, Abrams.

„Nu cred că suntem acolo. Tancul Abrams este un echipament foarte complicat. Este scump, necesită un antrenament dificil, are motor cu reacţie. Cred că consumă 7 litri de kerosen pe km.

Nu este cel mai ușor sistem de întreținut. Poate fi sau nu sistemul potrivit, dar vom continua să ne uităm la ceea ce are sens. Unul dintre lucrurile pe care secretarul Lloyd Austin s-a concentrat foarte mult este că nu ar trebui să oferim ucrainenilor sisteme pe care nu le pot repara, pe care nu le pot susține, și pe care nu și le pot permite pe termen lung, pentru că nu este de folos”, a declarat Colin Kahl, subsecretar al Apărării pentru Strategie, în timpul unei conferinţe de presă.

Cu câteva zile în urmă, mai precis după ce Franța a promis să trimită vehicule blindate de recunoaștere AMX-10 RC, numite uneori „tancuri ușoare”, au intervenit și Statele Unite ale Americii, care au decis să trimită 50 de vehicule de luptă de infanterie Bradley M2 ca parte a celui mai mare pachet de ajutor pentru Ucraina de până acum. Însă asta nu este tot, deoarece Germania a promis 40 de vehicule de luptă Marder.

Cu toate acestea, prima țară care s-a angajat să trimită tancuri de fabricație occidentală în Ucraina a fost Marea Britanie, mai precis cu angajament de 14 tancuri Challenger 2.

Se pare că noul pachet de ajutor al Marii Britanii ar include și 30 de arme de artilerie autopropulsate AS90, transportoare blindate Bulldog, capacități de deminare, drone, alte 100.000 de cartușe de artilerie, mai multe sisteme anti-aeriene de precizie Starstreak și rachete pentru sistemul de rachete cu lansare multiplă ghidată.

Ulterior s-a aflat că Polonia și Finlanda s-au oferit să trimită tancuri Leopard 2 construite în Germania în Ucraina, în timp ce în jur de o sută de țări operează Leopard și au potențialul de a spori aprovizionarea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...