Arme românești pe frontul din Ucraina. Imaginea zilei, unde sunt fabricate

Mihnea Tălău 10.12.2022, 12:46
Arme românești pe frontul din Ucraina. Imaginea zilei, unde sunt fabricate

Echipament militar românesc pentru Kiev. Mai multe mitraliere grele fabricate în Cugir au ajuns pe frontul din Ucraina, unde au fost modificate pentru a putea ținti dronele și rachetele de croazieră inamice. Pe Twitter au ar părut imagini din lupte, cu marca vizibilă a companiei de stat din județul Alba.

Armament românesc în dotarea armatei Ucrainei

Mai multe imagini, dar și o filmare cu mitralierele de tipul DShKM 12.7 x 108, fabricate de Uzina Mecanică din Cugir, au fost publicate recent pe rețeaua Twitter. Conform descrierii, una dintre mitraliere a fost echipată cu o lunetă termică AGM TS35-640.

Ukraine Weapons Tracker precizează că modificările au fost aduse pentru a îmbunătăți capacitatea armelor, în special când vine vorba de țintirea dronelor și a rachetelor de croazieră inamice.

Țara noastră este una dintre puține state care au păstrat secretul în legătură cu armamentul și muniția oferite Ucrainei, notează Adevărul.

Și în luna august, rețelele sociale au transmis imagini cu militari ucraineni folosind muniție de artilerie produsă în România. Din imagini ar fi vorba despre obuze de calibrul 122 mm, produse de compania națională Romarm în 2022 și folosite pentru obuzierele autopropulsate 2S1 Gvozdika, aflate în dotarea armatei ucrainene.

Secretul privitor la armamentul oferit Ucrainei

Astfel, era prezentat interiorul unui astfel de obuzier, în care se observă și un proiectil de artilerie indicat a fi unul românesc „în variantă puternic explozivă și cu fragmentare”.

La momentul respectiv, ministrul Economiei, Florin Marian Spătaru, declara că au fost demarate „niște verificări” pentru a se analiza situația. El susținea că nu existau informații că respectiva muniție ar fi fost livrată din România.

Cu toate acestea, experții militari români consideră că, dacă ţara noastră a furnizat armament Ucrainei, a făcut-o cu respectarea ad litteram a tratatelor şi acordurilor internaţionale la care suntem parte.

Reamintim că în 22 aprilie, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Bucureşti Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe, a spus că autorităţile de la Kiev au distribuit o listă cu necesităţile militare tuturor statelor membre NATO şi din UE „iar fiecare ţară decide”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...