O nouă alertă ANM. Mai multe județe din țară lovite de fenomene meteo extreme

Ioana Bucur 05.06.2022, 15:44
O nouă alertă ANM. Mai multe județe din țară lovite de fenomene meteo extreme

După avertizarea din prima zi a weekendului, a fost emisă o nouă alertă ANM. Mai multe regiuni din țară vor avea parte de fenomene meteo extreme. Meteorologii au anunțat prelungirea codurilor ce ar fi trebuit să se încheie duminică dimineața. În următoarele ore, se anunță furtuni în 33 de județe din România.

Un nou cod galben emis de ANM

Weekendul se încheie cu o nouă alertă ANM emisă de specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie. Este cod galben de instabilitate atmosferică accentuată pentru cea mai mare parte a ţării începând de duminică de la prânz şi până luni dimineaţă.

Fenomene meteo extreme sunt anunțate în cea mai mare parte a Moldovei, în Muntenia, Dobrogea şi Carpaţii Orientali şi Meridionali, iar seara şi noaptea, local şi în Banat şi Oltenia. Aici se vor înregistra averse torenţiale, intensificări ale vântului şi vijelii (cu viteze în general de 55…75 km/h), precum şi grindină.

„În cea mai mare parte a Moldovei, în Muntenia, Dobrogea şi Carpaţii Orientali şi Meridionali, iar seara şi noaptea, local şi în Banat şi Oltenia, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torenţiale, intensificări ale vântului şi vijelii (cu viteze în general de 55…75 km/h), precum şi grindină”, anunţă meteorologii.

Potrivit specialiștilor, cantitățile de apă vor depăşi 20, chiar 30 de litri pe metrul pătrat şi izolat 40, până la 50 de litri pe metrul pătrat.

Astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse şi în Transilvania şi restul Moldovei. Avertizarea meteo emisă de ANM este valabilă de duminică de la 12:00 până luni la 06:00.

O nouă alertă ANM. Mai mult județe din țară lovite de fenomene meteo extreme

Weekend cu furtuni și ploi

Sâmbătă, specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au emis o avertizare de tip cod galben de instabilitate atmosferică accentuată în cea mai mare parte a ţării valabilă până duminică dimineaţă.

În acest interval, cantităţile de apă ar fi urmat să depăşească 20, chiar 30 de litri pe metrul pătrat şi izolat 40 litri pe metrul pătrat.

„În Banat, Crişana, Maramureş, Transilvania, la munte şi local în Oltenia şi Moldova, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată care se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torenţiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijeliişi grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20…30 l/mp şi izolat 40 l/mp”, anunţă meteorologii.

Avertizarea cod galben a fost valabilă de sâmbătă, de la ora 12:00, până duminică, la ora 3:00. ANM precizează că manifestări de instabilitate atmosferică vor fi şi duminică, în special în jumătatea de sud-est a ţării.

Au fost vizate județele Botoșani, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Dolj, Gorj, Mehedinți, Caraș-Severin, Timiș, Hunedoara, Arad, Alba, Sibiu, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Bistrița-Năsăud, Alba, Cluj, Bihor, Sălaj, Maramureș și Satu Mare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...