O echipă turcă va discuta despre coridorul de cereale al Mării Negre din Rusia săptămâna aceasta. Delegația militară a Ankarei va călători în Rusia

Elena Avramescu 22.06.2022, 07:18
O echipă turcă va discuta despre coridorul de cereale al Mării Negre din Rusia săptămâna aceasta. Delegația militară a Ankarei va călători în Rusia

Delegația militară a Ankarei va călători în Rusia săptămâna aceasta pentru a discuta detalii despre un posibil coridor maritim sigur în Marea Neagră pentru a exporta cereale ucrainene, au declarat marți surse ale președinției turce. Agenția rusă TASS a confirmat planurile pentru discuții, citând purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează Reuters.

Coridorul de cereale al Mării Negre, în atenția turcilor

Invazia Ucrainei de către Rusia din 24 februarie a oprit exporturile de cereale la Marea Neagră de la Kiev, provocând penurie de alimente la nivel mondial, deși Moscova dă vina pe sancțiunile occidentale pentru criză. Organizația Națiunilor Unite a făcut apel la ambele părți, precum și la vecinul lor maritim și Turcia, membru NATO, să convină asupra unui coridor.

Ankara a purtat până acum discuții cu Moscova și Organizația Națiunilor Unite cu privire la coridorul planificat, dar a spus că orice acord final ar necesita ca toate părțile să se întâlnească la Istanbul, unde Turcia spune că implementarea planului va fi monitorizată.

Sursele au spus că o întâlnire cu patru părți între Turcia, Ucraina, Rusia și Națiunile Unite va avea loc la Istanbul în următoarele săptămâni, posibil cu participarea președintelui turc Tayyip Erdogan și a secretarului general al ONU Antonio Guterres. Radiodifuzorul turc Haberturk a raportat mai devreme despre întâlnirea planificată.

Sursele au spus că planul prevede crearea a trei coridoare din orașul-port al Ucrainei la Marea Neagră, Odesa, sub supravegherea Kievului, și că de acolo vor fi expediate atât produsele alimentare ucrainene, cât și cele rusești. Ei au spus că 30-35 de milioane de tone de cereale ar putea fi expediate de acolo în următoarele șase până la opt luni.

Rusia respinge acuzatiile legate de criza cerealelor. Pe cine dă vina pentru aceasta situatie grava
Cereale Ucraina

Întrebat despre schița planului prezentată de surse, purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a spus că „discuțiile pe aceste probleme continuă”, fără a detalia.

Vestea despre viitoarele discuții planificate vine la o zi după ce Erdogan și Guterres au discutat despre planurile pentru coridor într-un apel telefonic. Biroul lui Erdogan a declarat că i-a spus șefului ONU că Turcia „continuă eforturile reciproce” pentru a stabili coridorul.

Atât Ucraina, cât și Rusia au stabilit o serie de condiții pentru a conveni asupra planului. Moscova dorește ridicarea unor sancțiuni occidentale pentru a-și facilita exporturile de cereale și îngrășăminte, în timp ce Kievul caută garanții de securitate pentru porturile sale.

„Punctul de conflict este că am dat garanții la cel mai înalt nivel posibil, iar acum depinde de ucraineni să decidă”, a declarat marți ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, despre discuții. „Președintele (rus) (Vladimir) Putin a spus că nu vom folosi exporturile de cereale ucrainene în scopuri militare”.

Nebenzia a spus că Ucraina trebuie să demineze apele de coastă sau, dacă poate naviga prin apele minate, „lasă-i să conducă acele nave spre pasajul sigur”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...