O bancă importantă pleacă din Rusia după invazia Ucrainei. E prezentă și în România

Iancu Andreea 01.03.2022, 16:10
O bancă importantă pleacă din Rusia după invazia Ucrainei. E prezentă și în România

În urma atacurilor lansate de armata rusă asupra Ucrainei, Occidentul a stabilit mai multe restricții pentru Rusia, în încercarea de a-i readuce pe reprezentanții de la Kremlin la masa negocierilor, determinându-i totodată să respecte legislația internațională care privește drepturile omului și suveranitatea și integritatea statelor. Astfel, o bancă importantă a decis că pleacă din Rusia, aceasta având sedii inclusiv în țara noastră.

Ce bancă din Rusia pleacă după invazia Ucrainei

Mai multe măsuri economice venite din partea Vestului au restricționat accesul Rusiei la instanțe financiare importante, care au dus la modificări ale peisajului economic din statul condus de Vladimir Putin. O bancă importantă, care are sedii inclusiv în România, a hotărât că pleacă din teritoriul aflat sub influența Moscovei.

Anunțul vine din partea unor apropiați ai Raiffeisen Bank International (RBI) din Austria, care au transmis că instituția intenționează să părăsească Rusia, potrivit Reuters. Această mutare ar reprezenta o premieră de acest gen, Raiffeisen Bank fiind banca europeană care ar putea să devină un prim exemplu de la invazia Ucrainei. Decizia, care ar duce la o mutare importantă pentru băncile din Europa Centrală și de Est, ar putea fi declanșată de faptul că afacerile financiare au nevoie de numerar sau capital suplimentar, susțin sursele citate.

O bancă importantă pleacă din Rusia
Raiffeisen Bank International, gânduri de părăsire a sediilor din Rusia

RBI, planuri de părăsire a statului aflat sub conducerea lui Vladimir Putin

Raiffeisen Bank International se regăsește în tabloul economic din Rusia încă de la prăbușirea Uniunii Sovietice, în urmă cu treizeci de ani. De atunci, banca a ajuns să se situeze în primele zece astfel de instituții din Rusia, după active, pe locul al zecelea. Ea a contribuit, totodată, cu o treime la profitul net al grupului de 1,5 miliarde de euro (1,7 miliarde de dolari) anul trecut.

Sancțiunile Europei de după demararea „operațiunii speciale” a lui Putin au atras îngrijorări și reacții în sectorul economic din Rusia. Astfel, RBI ar putea să părăsească statul condus de liderul de la Kremlin, sau ar urma să predea proprietățile sale unei alte identități. De asemenea, suspendarea temporară a activități ar putea reprezenta o variantă.

Primele reacții cu privire la plecarea Raiffeisen Bank

Deocamdată, reacțiile sunt contradictorii și nu reprezintă un punct clar de vedere din partea partenerilor. Prim-ministrul rus Mihail Mishustin a declarat că Moscova va opri temporar străinii care doresc să vândă active, astfel făcând mai complicate încercările de a părăsi țara. Pe de altă parte, un purtător de cuvânt al RBI din Viena a refuzat să comenteze.

„Raiffeisen Bank intenționează să asigure disponibilitatea neîntreruptă a serviciilor sale financiare pentru clienți, pe baza legislației existente și a ordinelor autorităților de reglementare”, au transmis, pe de altă parte, reprezentanții ruși ai RBI, printr-un comunicat.

În timp ce costul părăsirii Rusiei și Ucrainei pentru RBI este neclar, ministerul de Finanțe al Austriei a declarat în această săptămână că RBI este „bine poziționat pentru toate eventualitățile”. RBI ar fi investit 2,4 miliarde de euro în filiala sa din Rusia, care avea active în valoare de 11,96 miliarde de euro la sfârșitul anului trecut.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...