Președintele Comisiei Europene a anunţat cele mai dure sancţiuni din istorie pentru Rusia. Organele de propagandă rusă, interzise

Iancu Andreea 27.02.2022, 22:57
Președintele Comisiei Europene a anunţat cele mai dure sancţiuni din istorie pentru Rusia. Organele de propagandă rusă, interzise

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a anunțat duminică noi sancțiuni dure, pentru Rusia, după ce Vladimir Putin a decis invadarea Ucrainei. O mulțime de măsuri istorice au fost stabilite din inima Europei. Două publicații importante din Rusia au fost complet interzise, în încercarea de a stopa propaganda.

Cele mai dure sancțiuni din istorie, anunțate de Președintele Comisiei Europene pentru Rusia

Liderii din fruntea Uniunii Europene au decis măsuri impresionante împotriva Rusiei. Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a anunțat sancțiuni istorice, extrem de dure, ca răspuns la acțiunile iraționale ale liderului de la Kremlin. Pentru prima oară în istoria organizației, UE finanțează achiziția de arme pentru Ucraina. Nici președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, nu scapă de sancțiuni din partea europenilor, care vin cu măsuri privind exporturile.

De asemenea, în declarația susținută de șefa Comisiei Europene se precizează că spațiul aerian al Uniunii va fi închis pentru toate avioanele deținute și controlate de ruși, chiar și cele private, ale oligarhilor de la Moscova. Însă una dintre cele mai importante măsuri este de a interzice publicațiile ruse Sputnik și Russia Today, în toată Uniunea Europeană, în încercarea de a opri dezinformarea toxică a statului condus de Putin în UE.

Măsuri financiare fără precedent, ca urmare a conflictului din Ucraina

Deciziile pe care le-a anunțat Ursula von der Leyen au fost stabilite împreună cu SUA, Canada și Marea Britanie. Astfel, au fost excluse băncile ruse din SWIFT iar rezervele valutare ale Băncii Centrale Ruse au înghețat. Președintele Comisiei Europene a anunțat încă de sâmbătă noaptea, în timp ce capitala Ucrainei se afla sub asediul armatei ruse, că mai multe instituții bancare din Rusia vor fi excluse din SWIFT.

Conform unui purtător de cuvânt al guvernului german, este vorba despre băncile deja sancționate de către UE, SUA și Marea Britanie, acestea numărându-se printre cele mai importante din sistemul bancar rus. Statele Unite ale Americii au anunțat că unicele plăți bancare permise către băncile ruse care se află sub sancțiuni vor fi pentru energie, clienții europeni ai Rusiei putând să continue să se aprovizioneze cu gaze și petrol.

Totodată, Ursula von der Leyen a precizat că țările care au semnat această înțelegere, mai exact Franța, Germania, Italia, Canada, Marea Britanie, SUA, alături de membrii Comisiei Europene, vor renunța la așa-numitele „golden passport”, o modalitate prin care se poate primi cetățenie în schimbul unor investiții.

„Vedem cum armata rusă comite crime barbare la câteva zeci de km de granița UE, bombardează și ucide populația civilă. Lumea vede de asemenea rezistența eroică a Ucrainei”, a mai spus von der Leyen.

Toți liderii occidentali, Joe Biden, Boris Johnson, Justin Trudeau, Emmanuel Macron, Mario Draghi și Olaf Scholz au fost de acord cu sancțiunile dure asupra Rusiei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...