Rusia vrea să scape de sancțiunile internaționale prin criptomonede. Pariul lui Putin ar putea fi un eșec major

Beatrice Dumitru 01.03.2022, 13:48
Rusia vrea să scape de sancțiunile internaționale prin criptomonede. Pariul lui Putin ar putea fi un eșec major

Moscova a fost lovită de sancțiuni dure în ultimele zile menite să o pedepsească pentru invadarea Ucrainei. Mai multe țări, printre care Marea Brianie, SUA sau Uniunea Europeană, au aplicat măsuri care zguduie economia Rusiei. Nici criptomonedele nu o vor putea ajuta să evite efectele valului de sancțiuni, sunt de părere analiștii.

Economia Rusiei, lovită de sancțiuni

Statele Unite, Regatul Unit, Uniunea Europeană și Canada au dictat sancțiuni care au vizat Banca Centrală și Fondul Suveran al Rusiei, iar Departamentul de Trezorerie al SUA a declarat că limitează capacitatea președintelui rus Vladimir Putin de a utiliza rezervele valutare de 630 de miliarde de dolari ale țării.

Mișcarea a venit la doar o zi după ce SUA și aliații au eliminat unele bănci rusești din SWIFT (Societatea pentru Telecomunicații Financiare Interbancare Mondiale), o rețea securizată folosită pentru tranzacții de ordinul milioanelor de dolari. Luni, economia Rusiei a început deja să se clatine, după ce rubla a scăzut la un minim istoric, Banca Centrală și-a majorat dobânda cheie la 20%, iar bursa a rămas închisă toată ziua.

Rusia vrea să scape de sancțiunile internaționale prin criptomonede. Pariul lui Putin ar putea fi un eșec major
Economia Rusiei, lovită de sancțiuni.

Cum ar putea Rusia să evite sancțiunile?

Moscova s-ar putea uita la alte țări pentru a încerca să evite sancțiunile. De exemplu, Iranul și Coreea de Nord au folosit ambele criptomonede, care operează în afara limitelor sistemului financiar, pentru a evita sancțiunile.

„Criptomoneda poate fi folosită pentru a te sustrage sancțiunilor și pentru a ascunde bogăția”, a declarat Roman Bieda, șeful investigațiilor privind fraudele la Coinfirm, pentru Al Jazeera.

Dar experții în criptografie au spus că acest caz al Rusiei este diferit, țara având mai puțin spațiu de operare din cauza amplorii loviturii economice și a adoptării limitate a monedelor digitale. Spre deosebire de Coreea de Nord, Venezuela și Iran, Rusia este puternic înrădăcinată în sistemul financiar global de zeci de ani, iar 80% dintre tranzacțiile valutare zilnice și jumătate din comerțul internațional sunt efectuate în dolari.

Este foarte dificil să muți cantități mari de criptomonede și să le convertești în monedă utilizabilă. Rusia nu le poate folosi pentru a înlocui sutele de miliarde de dolari care ar putea fi blocate sau înghețate”, a declarat Ari Redbord de la TRM labs.

Rusia, salvată de gaze și petrol?

Rusia este unul dintre cei mai mari exportatori de petrol din lume, iar 25% din petrolul european provine din Rusia, potrivit Rystad Energy, o firmă de cercetare cu sediul la Oslo. Țara furnizează, de asemenea, aproximativ 40% din gazul natural al Europei.

Dacă sancțiunile viitoare vor viza sectorul energetic, Moscova ar putea urma exemplul Teheranului utilizând surplusul de energie sau puterea de calcul pentru a genera criptomonede. Exploarea criptomonedei le permite să-și monetizeze rezervele de energie pe piața globală, fără a fi nevoiți să le mute în afara țării. Dar asta ar fi doar o picătură într-o găleată pentru o mare putere exportatoare de țiței și gaze precum Rusia”, a declarat Tom Robinson, analist la Londra.

Pentru moment, pare puțin probabil ca Rusia să primească sancțiuniuni care să vizeze sectoarele de petrol și gaze, a declarat analistul de la Rystad Oil, Louise Dickson.

O întrerupere a aprovizionării de până la 5 milioane de barili pe zi de petrol rusesc nu numai că ar adânci criza energetică deja fragilă la nivel global, ci ar putea fi interpretată de Rusia ca un act de război”, a afirmat aceasta.

Departamentul de Trezorerie al SUA a avertizat recent că monedele digitale și platformele alternative de plată ar putea submina eficacitatea sancțiunilor americane.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...