O altă țară din Europa legalizează sinuciderea asistată. Iată ce pacienți au acest drept

Badea Violeta 17.12.2021, 00:08
O altă țară din Europa legalizează sinuciderea asistată. Iată ce pacienți au acest drept

Sinuciderea asistată de medici este legală în doar câteva state din lume. Printre acestea se numără și câteva țări din Europa cum ar fi Elveția, Belgia, Olanda, Luxemburg, Italia și Spania, acum un alt stat va introduce această lege destul de controversată. Despre ce țară este vorba și ce pacienți vor avea acest drept veți afla din rândurile următoare!

Sinuciderea asistată, la un pas de legalizare în încă o țară din Europa

Încă o țară europeană va legaliza sinuciderea asistată. Parlamentul Austriei a decis joi, 16 decembrie, că ajutorul acordat unei persoane pentru a se sinucide, nu este întotdeauna o crimă. Pacienții care vor avea acest drept sunt cei  cu boli grave sau incurabile.

În Europa, eutanasia a mai fost legalizată în ţări precum Belgia, Luxemburg, Olanda, Italia și Spania. Conform textului validat de aproape toate partidele, cu excepţia formaţiunii de extremă-dreapta Partidul Libertăţii (FPÖ), adulţii bolnavi în faza terminală sau care suferă de o boală permanentă şi debilitantă vor putea beneficia de asistenţă pentru a se sinucide.

Două cadre medicale vor trebui să evalueze fiecare caz. Unul dintre doctori trebuie să fie specializat în medicină paliativă. În special, ei vor trebui să determine dacă pacientul este capabil să ia decizia în mod independent.

Înainte de a-și pune capăt zilelor, pacientul trebuie să mai aștepte o perioadă de cel puţin 12 săptămâni. În tot acest timp, medicii trebuie să se asigure că decizia nu este luată în pripă, ci cântărită mult.

De asemenea, aceștia trebuie să fie siguri că ea nu survine din cauza unei crize temporare. Totuși, această perioadă va fi redusă la două săptămâni pentru pacienţii aflaţi în stadiul terminal al unei boli.

Sinuciderea asistata a fost legalizata in Austria
Sinuciderea asistata a fost legalizata in Austria

„Această lege funcţionează pentru a respecta demnitatea umană”

Ministrul Justiţiei, Alma Zadic, a declarat că această lege a fost luată pentru a se respecta demnitatea umană, notează agenţia de presă APA. Însă, acesta precizează că sinuciderea asistată nu se va aproba atâta vreme cât există și alte posibilități.

Tocmai din acest motiv, a fost alocat un buget de 108 milioane de euro pentru dezvoltarea îngrijirilor paliative. Anul trecut, Curtea Constituţională din Austria a ordonat guvernului să revizuiască legislaţia care pedepseşte moartea asistată cu până la cinci ani de închisoare.

Dacă nu ar fi fost introdusă nici o nouă reglementare până la sfârşitul lunii decembrie, interdicţia actuală privind moartea asistată ar fi expirat pur şi simplu, lăsând practica nereglementată.

Eutanasierea este interzisă în România

În România eutanasierea nu este permisă și se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani. Acest lucru este precizat clar în Codul Penal.

„Uciderea săvârşită la cererea explicită, serioasă, conştientă şi repetată a victimei care suferea de o boală incurabilă sau de o infirmitate gravă atestată medical, cauzatoare de suferinţe permanente şi greu de suportat, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani”,potrivit articolului 190 din noul Cod Penal.

Amintim că eutanasierea a fost adoptată pentru prima oară în Uruguay. Se întâmpla în anul 1933. De atunci, lista ţărilor care au legalizat sinuciderea asistată a tot crescut.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...