Atenție, români! Amendă de până la 10.000 de lei! E interzis cu desăvârșire acest lucru. Scrie clar în lege

Stan Filon 04.08.2021, 16:47
Atenție, români! Amendă de până la 10.000 de lei! E interzis cu desăvârșire acest lucru. Scrie clar în lege

Începând cu data de 5 august 2021, autoritățile pot aplica amenzi de nu mai puțin de 10.000 de lei celor care încearcă să împiedice intervențiile asupra urșilor care dau năvală în localități și pun în pericol astfel oamenii din zonă! Potrivit unei Ordonanțte de Urgență, animalele pot fi împușcate, dar doar în anumite condiții!

Atenție, români! Amendă de până la 10.000 de lei

OUG nr. 81/2021, publicat în Monitorul Oficial nr. 732/2021, stabilește “intervenția imediată asupra exemplarelor de urs în intravilanul localităților”. Chiar dacă ordonanța este în vigoare din 26 iulie, amenzile pentru cei care vor să împiedice alungarea, capturarea sau împușcarea urșilor vor putea primi amenzi uriașe, însă din data de 5 august.

Potrivit Ordonanței de Urgență, autoritățile locale sunt obligate să intervină imediat când au loc situații în care sunt implicați urși. Aceștia trebuie să intervină cu scopul de a preveni și combate atacurile unor exemplare de urs brun. Cei ce vor să împiedice aceste intervenții vor putea fi sancționați, începând de mâine, cu amenzi de până la 10.000 de lei.

Atentie, romani! Amenda de pana la 10.000 de lei 
Atentie, romani! Amenda de pana la 10.000 de lei, dacă ții cu ursul

Nimeni nu are voie să intervină în acțiunile în care sunt implicați urși, decât echipa stabilită de lege

Dar care sunt, mai exact, metodele de intervenție? Ei bine, ele trebuie să se adaptează fiecărei situații în parte și pot varia de la alungarea, tranchilizarea și relocarea ursului periculos până la împușcarea animalului sălbatic. Intervenția se face gradual, în funcție de situație, prin următoarele metode:

  • alungarea prin diverse mijloace;
  • tranchilizarea și relocarea;
  • extragerea prin eutanasiere sau împușcare.

Așadar, prima dată se încearcă alungarea ursului din localitate și, în cazul în care această acțiune nu are rezultatul scontat, iar ursul revine, în mod repetat, în localitate, acesta va fi tranchilizat și mutat într-o zonă cât mai depărtată de orice localitate.

În cazul în care primele două metode nu dau rezultat, atunci se poate ucide ursul, însă numai în anumite situații prevăzute de legiuitor:

  • dacă intervențiile prin metoda îndepărtării și tranchilizării/relocării nu dau rezultate și gradul de risc crește;
  • dacă siguranţa şi securitatea cetăţenilor sau a bunurilor de orice fel aparţinând acestora sunt puse în pericol;
  • dacă siguranţa şi securitatea membrilor echipei de intervenţie sunt puse în pericol;
  • în cazul în care exemplarul în cauză este rănit în cursul acțiunii de intervenție și nu sunt identificate alte soluții;
  • dacă exemplarul în cauză este prins într-o capcană neautorizată și nu sunt identificate alte soluții;
  • dacă exemplarul în cauză prezintă răni incompatibile cu viața.

Cine face parte din echipa de intervenție

Trebuie specificat faptul că tranchilizarea și eutanasierea se efectuează de către medicul veterinar împuternicit, cu ajutorul echipei de intervenție, iar arma de vânătoare poate fi folosită exclusiv de către personalul tehnic de specialitate angajat al administratorului fondului de vânătoare sau de către personalul Gărzii forestiere.

Ordonanța de Urgență specifică și cine va face parte din echipa de intervenție! Aceasta va fi formată din primarul sau viceprimarul localității unde s-a produs evenimentul, care este, de fapt, conducătorul echipei, din jandarmi, din angajați ai administratorului fondului de vânătoare și dintr-un medic veterinar.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...