Numeroase alimente contaminate cu substanţe periculoase, încă pe rafturile magazinelor din România. Cine e de vină?!

Ana Anitoiu 20.08.2021, 09:12
Numeroase alimente contaminate cu substanţe periculoase, încă pe rafturile magazinelor din România. Cine e de vină?!

Numeroase alimente contaminate cu o substanță periculoasă s-ar afla în continuare pe rafturile magazinelor din România. Asociaţia Pro Consumatori a tras un semnal de alarmă în acest sens și a spus cui i-ar aparține vina.

Ce substanță periculoasă ar exista în unele dintre alimentele aflate în magazine

Potrivit Asociației Pro Consumatori, numeroase alimente de pe rafturile magazinelor din România sunt contaminate cu oxid de etilenă, o substanţă chimică în stare gazoasă a cărei folosire a fost interzisă în Europa. Aceasta provoacă dureri de cap, greaţă, vărsături, irită pielea, ochii și căile respiratorii, iar dacă este utilizată pe termen mediu și lung poate provoca diferite tipuri de cancer şi anomalii genetice.

”Oxidul de etilenă omoară virusurile, bacteriile, fungii şi orice alte tipuri de microorganisme ce pot dezvolta boli ce depreciază anumite materii prime folosite în industria alimentară.

Folosit mulţi ani ca dezinfectant capabil să prevină mucegaiul şi să reducă riscul de salmonela, a fost interzis ca pesticid în Uniunea Europeană din anul 1990, iar din anul 2011 a fost interzis ca produs de protecţie a alimentelor şi furajelor!

În prezent, în Uniunea Europeană, este permisă folosirea oxidului de etilenă doar pentru dezinfectarea echipamentelor medicale din spitale şi alte locaţii cu destinaţie medicală”, arată un comunicat al Asociației Pro Consumatori.

Numeroase alimente contaminate cu o substanta periculoasa, inca pe rafturile magazinelor din Romania
Produse asezate pe rafturile unui magazin

Cine ar fi vinovat pentru existența alimentelor contaminate în magazine

Asociația a acuzat Autoritatea Națională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) că nu a luat măsuri pentru a scoate de pe piață alimentele contaminate cu oxid de etilenă. Aceasta ar fi retras în acest an doar câteva baxuri de băuturi răcoritoare și câteva loturi de îngheţată contaminate cu oxid de etilenă. Însă, numeroase produse ce conțineau seminţe de susan contaminate nu au fost retrase.

”Consumatorii români consumă alimente cu oxid de etilenă de mai bine de 10 luni, iar ANSVSA-ul nu a luat nicio o măsură pentru a diminua în intensitate acest atac la sănătatea românilor. În Belgia şi Franţa, de exemplu, au fost retrase de la comercializare sute de produse alimentare diferite, de la produse alimentare ecologice, produse de panificaţie, preparate cu carne, preparate cu lapte, uleiuri vegetale, sosuri şi până la dulciuri!”, mai arată comunicatul.

Reprezentanții asociației au adăugat că în alte țări membre ale Uniunii Europene, instituțiile ce au atribuții în siguranța alimentară efectuează mii de analize de laborator pentru a identifica toate produsele alimentare ce au fost contaminate cu oxid de etilenă. Aceștia au spus că în schimb, ANSVSA s-a limitat la publicarea notelor de retragere de la vânzare ale unor operatori comerciali ce conțin ”menţiuni înşelătoare”.

Asociația Pro Consumatori a cerut prim-ministrului construirea unei celule de criză pentru monitorizarea alimentelor contaminate cu oxid de etilenă. Aceasta ar trebui să fie formată din reprezentanţi ai ANPC-ului, ANSVSA-ului, Direcţiei Generale a Vămilor, Ministerului Agriculturii, Ministerului Sănătăţii Publice, Ministerului Economiei, precum şi ai asociaţiilor de consumatori.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...