Halva cu extras de săpun pe rafturile magazinelor din România. Oamenii s-au îngrozit când au citit eticheta. Care e explicația

Iancu Andreea 06.08.2021, 14:03
Halva cu extras de săpun pe rafturile magazinelor din România. Oamenii s-au îngrozit când au citit eticheta. Care e explicația

După ce, de zile întregi, românii sunt anunțați aproape zilnic de retragerea mai multor loturi de produse cu conținut toxic, un alt aliment cu o etichetă neconformă reușește să șocheze. O halva cu extras de săpun printre ingrediente a fost descoperită pe rafturile magazinelor din România. Totul a pornit de la remarca unui jurnalist, care a citit cu atenție eticheta produsului și a făcut descoperirea neașteptată.

O halva cu extras de săpun a fost descoperită pe rafturile magazinelor din România

În timp ce numeroase sortimente de înghețată sunt retrase de la vânzare după ce s-a descoperit prezența oxidului de etilenă în compoziție, acum un alt ingredient creează probleme pentru consumatori. Recent, o halva de pe rafturile magazinelor din România a fost descoperită conținând extras de săpun, printre ingredientele menționate pe etichetă. Produsul neașteptat a fost prezentat de către jurnalistul Laurențiu Botin în cadrul emisiunii „100%”, de la Realitatea Plus.

Alimentul fusese cumpărată din București și ar fi trebuit să fie o simplă halva cu fistic. Pe eticheta acesteia apare însă un ingredient denumit „extras de săpun”, care, potrivit specialiștilor, este mai degrabă o eroare de traducere în limba română. Pe lângă acest extras de săpun, lista de ingrediente mai conține și regulator de aciditate, zahăr 50%, aroma naturală vanilie și carbohidrați 5%, deși, în eticheta originală, nu cea tradusă, carbohidrații sunt trecuți în proporție de 51%.

Halva cu extras de săpun, descoperită pe rafturile magazinelor din România
Halvaua cu fistic avea pe lista de ingrediente „extras de săpun”

Ce spun autoritățile anunțate. ANSVSA a fost și ea alertată

Dorin Cojocaru, Președintele Asociației Patronale Industria Laptelui, consideră că regulamentul care se aplică în cazul etichetelor alimentelor nu a fost respectat. De asemenea, având în vedere că produsul ar trebui să conțină fistic, nu sunt menționați alergenii.

Nu este respectat regulamentul care stă la baza etichetării, nu sunt trecuți alergenii, pentru că are fistic. Mai este greșită și traducerea în limba română. Am văzut 50% zahăr. Acel extras de săpun e prima dată când văd așa ceva, plus grăsime foarte mare… Este o bombă calorică. Cred că ar fi trebuit să aibă o aprobare a unei autorități de control. Eticheta este incompletă. Acest produs este neconform, a precizat oficialul în emisiunea 100%, de la Realitatea Plus.

Și directorul Asociației Naționale Sanitar Veterinare și a Siguranței Alimentelor (ANSVSA) a fost contactat pentru a oferi o opinie asupra acestei situații bizare. Oficialul a menționat că traducerea este una defectuoasă, precizând că în dreptul extrasului de săpun este trecut codul E471, care reprezintă, de fapt, săruri de grăsimi.

Traducerea este o încălcare flagrantă de etichetă, traducerea este necorespunzătoare. Acel E (E471) … (reprezintă-n.red.) niște săruri de grăsimi, nu este săpun. E tradus extrem de prost și vă rog să-mi dați și mie acea etichetă să o analizăm și să mergem mai departe, a explicat directorul ANSVSA, Mihai Ponea pentru sursa citată.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...