Alertă alimentară. Încă două produse retrase de la vânzare. Ce substanță periculoasă conțin

Antonia Iacobescu 15.08.2021, 10:47
Alertă alimentară. Încă două produse retrase de la vânzare. Ce substanță periculoasă conțin

Alertă alimentară în magazinele Metro, Carrefour, Selgros şi Penny! Două tipuri de băuturi răcoritoare au fost retrase de la rafturi. Acestea ar conține oxid de etilenă, o substanţă periculoasă, cu potenţial cancerigen.

„Compania Maspex Romania, în calitate de producător al mărcii de băutură răcoritoare Figo, produs în România, a fost informată de către unul dintre furnizorii săi cu privire la existenţa substanţei oxid de etilenă ce depăşeşte limitele permise de reglementările în vigoare, într-un ingredient al materiilor prime care ni s-au livrat. Acest fapt are impact asupra anumitor produse Figo. Având în vedere cantităţile extrem de mici utilizate, considerăm că nu există niciun risc pentru sănătatea consumatorilor şi compania a decis rechemarea produselor doar pentru a elimina orice suspiciune din partea acestora”, indică un anunţ postat pe site-ul Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), scrie Adevărul.

Alertă alimentară în magazine! Ce produse au fost retrase de la vânzare

Producătorul ALONOR COMPANY SRL a dispus retragerea de la comercializare a două tipuri de sucuri Fruits & Friends, ca măsură de prevenţie, deoarece conțin oxid de etilenă peste limitele admise într-unul din ingredientele utilizate în fabricarea produselor.

„Daca aţi achiziţionat unul sau mai multe dintre produsele impactate şi doriţi să solicitaţi rambursarea costului, vă rugăm să returnaţi, la magazinul de la care aţi cumpărat, produsul sau ambalajul din loturile menţionate în listă, până la data de 04.09.2021”, precizează compania.

Pe de altă parte, magazinele Selgros, Carrefour şi Metro au anunțat despre loturile de sucuri FIGO vândute, dar și magazinele în care acestea au fost comercializate.

În schimb, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor ANSVSA, Mihai Ponea, a declarat că cantitatea de oxid de etilenă este foarte mică în aceste produse, dar pe viitor poate duce la tulburări cardiace, pulmonare, cancerigene chiar.

REWE România a recomandat clienților care au cumpărat deja produsele să se distrugă sau să le returneze în orice magazin PENNY. Contravaloarea va fi restituită, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.

Cât de periculoasă este această substanță pentru organism

Oxidul de etilenă este un pesticid care, conform unei alerte emise de Comisia Europeană, este interzis în UE, pentru că este cancerigen. El este adesea folosit la dezinfectarea aparaturii medicale sau a mijloacelor de transport, potrivit ANSVSA. Substanţa a fost descoperită acum în loturile de îngheţată care folosesc un aditiv alimentar numit guma de caruba, contaminat cu acest pesticid.

Un produs popular pentru români, scos din magazinele Lidl

Un produs care se găsește în magazinele Lidl urmează să dispară de pe rafturile magazinelor din România, întrucât acesta a fost interzis. Anunțul oficial a fost făcut de către Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

ANSVSA a făcut anunțul oficial porivit căruia un alt lot de înghețată a fost retras de la vânzare. Produsul este unul din preferatele românilor și s-a regăsit și în toate magazinele Lidl România.

Macromex este proprietar al mărcii de înghețată la Strada care este preparată în Franța. Astfel, compania a rechemat produsele de înghețată La Strada Căpșune din toate magazinele.

Urmăriți Impact.ro și pe