EXCLUSIV

Nume mari ale României plâng dispariția lui Ion Caramitru. ”Pino a murit cu conștiința împăcată”. EXCLUSIV

Badea Violeta 05.09.2021, 21:36
Nume mari ale României plâng dispariția lui Ion Caramitru. ”Pino a murit cu conștiința împăcată”. EXCLUSIV

Nume sonore ale României plâng moartea lui Ion Caramitru. Petre Roman și Mircea Diaconu nu-și revin după anunțul dispariției marelui actor. De asemenea, președintele Klaus Iohannis a transmis, duminică, 5 septembrie, un mesaj după decesul lui Ivan Patzaichin și a lui Ion Caramitru.

Petre Roman și Mircea Diaconu, despre decesul lui Ion Caramitru

Ion Caramitru a fost unul dintre cei mai apreciați actori din Români. Multe persoane l-au urmărit pe scenă sau la televizor și l-au iubit pentru carisma și talentul de care dădea dovadă ori de câte ori interpreta un rol. Printre cei care au fost profund afectați de vestea decesului său s-au numărat Petre Roman și Mircea Diaconu.

„Îl ştiam, ca orice român pe Ion Caramitru, din rolurile sale, fie ele cele din film, fie cele de pe scena teatrelor bucureştene. Iar asta mă face să spun că a fost unul dintre cei mai mari actori, dar şi creatori români.

M-am bucurat foarte mult de rolurile sale, până în 1989, aşa cum m-am bucurat şi în zilele Revoluţiei, când l-am cunoscut şi personal. Pot spune că l-am simţit că a venit atunci, în Revoluţie, foarte curat, cu un suflet cinstit.

Mai târziu, când am colaborat şi în guvern, pe vremea în care Covenţia Democratică a format guvernul, îmi amintesc că a acceptat să fie ministru al Culturii cu un singur amendament, cel legat de refacerea clădirii Teatrului Naţional din Bucureşti.

Este unul dintre proiectele naţionale astăzi împlinite, dar care se datorează încăpăţănării şi dorinţei lui Ion Caramitru de a reda valoarea Naţionalului, nu doar din perspectiva clădirii vechi, ci şi din cea a actorului cultural.

Pot spune acum că Pino, aşa cum îi spuneau amicii lui Ion Caramitru, a murit cu conştiinţa împăcată, fiindcă a reuşit să repună Teatrul Naţional la locul meritat. Moartea sa e o uriaşă pierdere pentru scena românească!”, a declarat Petre Roman, fost premier, despre Ion Caramitru.

La rândul său, Mircea Diaconu a spus pentru Impact.ro că Ion Caramitru i-a fost ca un frate. Acesta și-a amintit de momentele frumoase în care împărţeau bucuria de a juca. De asemenea, artistul a mai spus că se vedeau foarte des la Mangalia, acolo unde UNITER organiza Festivalul dedicat Tânărului Actor.

„Am jucat împreună şi în filme, dar mai ales în teatru, la Bulandra, sub bagheta lui Liviu Ciulei. Viaţa teatrală a fost cea care ne-a şi unit şi ne-a făcut să devenim fraţi. În anii “70 şi “80, înainte ca cineva să-l alunge pe Liviu Ciulei, am fost o mare familie.

Împărţeam bucuria de a juca, cu cabinele şi turneele. Nu exagerez când spun că am fost ca fraţii, chiar dacă în ultimii ani viaţa ne-a despărţit, fiindcă fiecare a avut propriile proiecte şi alegeri.

Ne-am văzut însă constant, la Mangalia, acolo unde UNITER organiza Festivalul dedicat Tânărului Actor. Am sentimentul că Ion Caramitru a căzut într-un fel la datorie. Noi, ceilalţi, fraţii săi, câţi am mai rămas, îl vom plânge de acum!”, a declarat Mircea Diaconu despre moartea marelui actor.

Ion Caramitru a murit la 79 de ani
Ion Caramitru a murit la 79 de ani

Klaus Iohannis,mesaj de condoleanțe după moartea lui Ivan Patzaichin și Ion Caramitru

Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de condoleanțe după decesul a doi dintre cei mai apreciați români, Ivan Patzaichin și Ion Caramitru. Iată ce a transmis șeful statului.

„Astăzi este o zi tristă pentru țara noastră. Ne despărțim de doi dintre cei mai iubiți români. Ivan Patzaichin și Ion Caramitru au luminat arenele sportive și scenele pe care au urcat.

Învingători și strălucitori în sport și teatru, Ivan Patzaichin și Ion Caramitru, prin dispariția lor neașteptată, ne lasă de azi mai săraci, consolați doar de amintirea gloriei pe care au dăruit-o României prin energia, talentul, dăruirea și eforturile lor de a fi cei mai buni. Condoleanțe familiilor și celor dragi pentru pierderea suferită!”, a fost mesajul lui Iohannis de pe Facebook.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...