Adevărul despre cea mai cunoscută replică spusă de Ion Caramitru la Revoluție. Cum s-a ajuns la celebrul ”Mircea, fă-te că lucrezi”

Badea Violeta, Coteț Alexandru 05.09.2021, 20:15
Adevărul despre cea mai cunoscută replică spusă de Ion Caramitru la Revoluție. Cum s-a ajuns la celebrul ”Mircea, fă-te că lucrezi”

Ion Caramitru a decedat duminică, 5 septembrie, dar replicile acestuia nu vor muri niciodată. Actorul s-a stins din viață din cauza unor grave probleme de sănătate. Artistul de 79 de ani se afla internat la Spitalul Elis din Capitală.

Povestea celei mai cunoscute replici spusă de Ion Caramitru la Revoluție

Îndrăgitul actor şi manager la Teatrului Naţional Bucureşti a fost internat în urmă cu mai bine de o lună după ce a acuzat o stare febrilă. Între timp, medicii au stabilit că avea o infecție în sânge, iar starea sa s-a agravat și s-a ajuns la deces.

Zilele acestea, marele actorul Ion Caramitru trebuia să se deplaseze la Iaşi pentru a participa la Festivalul Serile Filmului Românesc (SFR), dar starea în care se afla nu i-a permis acest lucru. Ion Caramitru, unul dintre cei mai mari actori pe care i-a avut România, povestea în urmă cu șapte ani cum s-a ajuns la celebră replica „Mircea, fă-te că lucrezi”.

„S-a creat un fel de folclor pe tema asta („Mircea, fă-te că lucrezi!” – n.r.) și se folosește ca formulă în diferite luări de poziție, de atitudini, când cineva nu face ce trebuie.

Și atunci îi spune: măcar fă-te că faci asta…E un fel de citat, numai că în condițiile de atunci, când cineva din platou ne-a spus că trebuie să mai așteptăm, că nu avem curent pentru emisie – ceea ce era o minciună, pentru că de fapt acele minute au fost folosite pentru a fi filmați prin camere la comanda unora din regie sau mai de sus – or în acele minute de restriște, uitându-mă în jur și necunoscând pe nimeni decât pe Mircea Dinescu, pe care îl întâlnisem în studio (…) și care avea un carnețel cu el, și-am spus cine va vorbi, ce va spune, tu ești om de condei, scrie ceva, să vedem ce spunem noi aici – noi ajunsesem acolo trandafiri, ca să zic așa.

Când a început tevatura că începem emisia, a uitat carnețelul și îl știți ce temperament are și cum se manifestă, eu am luat carnetul și am spus arată că lucrezi, nu fă-te că lucrezi.”, declara Ion Caramitru într-un interviu acordat Sandei Nicola.

Citate ale lui Ion Caramitru
Citate ale lui Ion Caramitru

Citate ale marelui actor

  • „Teatrul nu moare şi nu va muri niciodată, el evoluează în dispreţul vieţii curente.”
  • „Aştept să nu fiu bolnav şi, sănătos fiind, să-mi pot onora obligaţiile pe care le am sau care mi le impun. Şi să am bucuriile pe care existenţa poate să le ofere unui om care munceşte şi căruia îi place viaţa.”
  • „Mă sperie prostia omenească şi lipsa de coerenţă, atunci când este vorba de orientarea societăţii către un destin organic, economic, politic şi social. Mă sperie inconsistenţa politică a momentului, falsele iluzii ce ne sunt induse şi îndepărtarea de subiectul principal al existenţei noastre care este, până la urmă, respectul faţă de noi înşine şi faţă de omul de vizavi.”
  • „Teatrul costă puţin şi oferă mult mai mult decât poate să ofere o distracţie pasageră sau o plăcere oarecare.”
  • „În noaptea aceasta o să dorm puţin, dar fericit…”
Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...