EXCLUSIV

Numărul de îmbolnăviri la copii nu ar trebui să sperie părinții. Iulia Țincu: „Lucrul acesta se datorează reluării contactului social, nu este neobișnuit comparativ cu ceea ce se întâmpla înainte de pandemie”

Gabriela del Pupo 02.05.2022, 15:13
Numărul de îmbolnăviri la copii nu ar trebui să sperie părinții. Iulia Țincu: „Lucrul acesta se datorează reluării contactului social, nu este neobișnuit comparativ cu ceea ce se întâmpla înainte de pandemie”

Reluarea activităților fără nici un fel de restricții a făcut ca mulți copii să se îmbolnăvească după ce au reînceput să meargă la școală sau grădiniță. Singura diferență față de anii de dinainte de pandemie este faptul că numărul de cazuri este înregistrat într-o perioadă scurtă de timp. Medicul pediatru Iulia Țincu a explicat pentru impact.ro unde trebuie să fie atenți părinții și ce trebuie să facă în cazul în care observă simptome la cei mici.

„Ne confruntăm după pandemie cu un număr mai mare de boli acute infecțioase”

În ultimul timp secțiile de pediatrie ale spitalelor au fost luate cu asalt, nu din cauza unei epidemii, ci pentru că odată cu reintrarea în colectivitate cei mici au început să se îmbolnăvească. După 2 ani în care au fost feriți de bolile transmisibile datorită faptului că au stat acasă sau au respectat regulile de igienă cu strictețe, relaxarea măsurilor a adus și vechile probleme de sănătate aferente unui contact susținut cu ceilalți copii.

„Noi ne confruntăm după pandemie, după redeschiderea colectivităților, cu un număr mai mare, ceea ce era și de așteptat, de boli acute infecțioase la populația pediatrică. Lucrul acesta se datorează reluării contactului social, nu este neobișnuit comparativ cu ceea ce se întâmpla înainte de pandemie. Și atunci circulau rujeole, hepatite cu virus A, boli respiratorii acute, boli eruptive, boli diareice acute.

După o perioadă în care toată lumea a stat acasă și contactul social a fost foarte mult limitat și regulile se sanitație păstrate cu strictețe, s-a văzut o diminuare a acestor cazuri. După redeschiderea granițelor din acest punct de vedere bineînțeles că au reapărut aceste infecții.” spune Iulia Țincu, medic specialist în gastroenterologie pediatrică la Spitalul Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu.

Numărul cazurilor de rujeolă la nivel mondial este anul acesta cu 80% mai mare decât anul trecut iar Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că în unele țări din cauza pandemiei au fost încetinite campaniile de vaccinare împotriva acestei boli. Nu este însă cazul și în România, unde nu s-a luat nici o decizie în acest sens.

„Nu am cunoștință de acest lucru, nu la nivel național. Calendarul normal de vaccinare a continuat. Dacă discutăm despre opinia generală a populației, în care, în cel puțin ultimii 10 ani există un întreg trend anti-vaccinare și poate incomplet combătut de către liderii de opinie, asta este altă discuție. Dar nu discutăm de o reglementare oficială, în care datorită pandemiei nu îi mai vaccinăm pe copii împotriva rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitelor și așa mai departe.” a precizat specialistul.

La ce trebuie să fie atenți părinții?

Ce ar trebui să facă părinții în astfel de cauze? Având în vedere că revenirea în colectivitate vine cu provocări de care poate părinții au uitat în ultimii 2 ani, aceștia ar trebui să acorde un plus de atenție simptomelor pe care cei mici le pot prezenta, în special dacă în grupul de apropiați sau la școală sau grădiniță sunt cazuri.

„Genul acesta de key aware sunt binevenite de fiecare dată. Ne aducem aminte, colectivitatea înseamnă afecțiuni transmisibile, deci regulile elementare de bun simț de sanitație, de la spălatul pe mâni înainte și după utilizarea toaletei, înainte și după consumul meselor, după utilizarea obiectelor la comun, sunt reguli care și-au dovedit validitatea în timp. Nu legat de pandemie, nu legat de cazurile de hepatită acută, de biologie neprecizată, ci legat de cazurile de afecțiunile pediatrice.

Categoric, în momentul în care starea generală a copilului se modifică, există un număr mai mare de boli acute într-o colectivitate, există febră de o biologie neprecizată și cu durată mai lungă de timp, și orice modificare în starea de sănătate, trebuie să transmitem părinților să aibă o adresabilitate bună, corectă și eficientă cu medicul de familie care reprezintă prima barieră și ulterior, în condițiile în care lucrurile se agravează, către spitalele de pediatrie sau către medicii pediatrii.” mai spune medicul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...