SPECIAL

Numărul cazurilor de gripă a explodat în ultima săptămână. Nelu Tătaru: De la jumătatea lunii decembrie vom avea mult mai multe cazuri

Adriana Olaru 19.11.2021, 13:12
Numărul cazurilor de gripă a explodat în ultima săptămână. Nelu Tătaru: De la jumătatea lunii decembrie vom avea mult mai multe cazuri

În ultima săptămână, în România au fost înregistrate 250 de cazuri de gripă sezonieră, însă specialiștii trag un semnal de alarmă și spun că această cifră este îngrijorătoare în contextul în care în aceeași săptămână a anului trecut erau de 25 de ori mai puține cazuri raportate. Explozia de cazuri, spun medicii, se explică prin faptul că românii s-au plictisit să poarte masca de protecție corespunzător, iar numărul acestor infecții virale va exploda în următoarele săptămâni. Și mai grav este că în combinație cu SARS-CoV-2, virusul gripal poate fi fatal pentru cei care au sistemul imunitar slăbit. În ultima săptămână, numărul total de infecții respiratorii acute, gripă clinică și pneumonii, a fost de 44.023 de cazuri.

De 25 de ori mai multe îmbolnăviri

Marea problemă din ultimul raport al Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile este legată de numărul românilor confirmați cu gripă: 250 în doar șapte zile. În aceeași perioadă a anului trecut, doar zece români erau confirmați cu gripă, adică de 25 de ori mai puțini față de ce vedem în aceste zile.

Gripa este tratată așa cum ne-am obișnuit de atâția ani, numărul de cazuri de până acum arată foarte clar faptul că anul trecut purtam mult mai mult masca. Marea problemă este că la jumătatea lui decembrie vom avea mult mai multe cazuri, a explicat Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății și actualul consilier pe probleme de sănătate al premierului demis Florin Cîțu.

Până în acest moment, la nivel național s-au vaccinat antigripal 320.614 români, prin programul derulat de Ministerul Sănătății care oferă ser antigripal gratuit pentru persoanele care se află în categorii de risc. Oamenii care vor să se vaccineze o pot face în cabinetele medicilor de familie. Pe de altă parte, cei care nu așteaptă dozele livrate gratuit de oficialii din minister își pot cumpăra serul din farmacii, iar prețul unei doze de vaccin pornește de la 60 de lei.

Nelu Tătaru, despre numărul cazurilor de gripă
Vaccinarea antigripală, importantă în această perioadă, la fel ca cea anti-Covid

Vaccinul antigripal și cel anti-COVID, în brațe diferite

Imediat după vaccinarea antigripală, nivelul de anticorpi crește după circa trei săptămâni, însă vaccinul nu ne ferește de infecție. Cu alte cuvinte, ne putem infecta și după ce ne-am vaccinat, însă șansele să dezvoltăm complicații sau o formă severă sunt mult mai mici comparativ cu situația în care nu ne imunizăm. Partea bună, spun specialiștii, este că ne putem vaccina și cu serul antigripal și cu cel anti-COVID în același timp, însă există câteva reguli pe care trebuie să le respectăm.

Vaccinurile se pot face simultan, însă în brațe diferite. Nu există contraindicații pentru momentul administrării împreună, a mai declarat Nelu Tătaru.

În cazul în care în organism există o infecție activă este contraindicată vaccinarea, spun specialiștii, iar unii recomandă ca administrarea serului antigripal să se facă nu mai devreme de trei săptămâni de la vindecare în cazul celor care au avut COVID-19.

În cazul în care v-ați cumpărat un vaccin antigripal din farmacie, acesta ar trebui depozitat la rece, în frigider, până când ajungeți la medicul de familie pentru administrare. Anul trecut, epidemia de gripă nu a fost atât de agresivă în țara noastră, pentru că erau impuse măsuri mai dure pe care oamenii le respectau, spun specialiștii care cred că în acest sezon ne vom confrunta cu un val de îmbolnăviri mult mai mare.

Urmăriți Impact.ro și pe