Primul caz de gripă diagnosticat în România, în acest sezon. Cine este pacientul

Cătălina Burghelea 12.11.2021, 06:18
Primul caz de gripă diagnosticat în România, în acest sezon. Cine este pacientul

A fost înregistrat primul caz de gripă în România, în acest sezon. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu, joi seara, la un post de televiziune celebru. Medicul a dezvăluit cine este pacientul și ce simptome a avut.

Primul caz de gripă din România, din acest an

Secretarul de stat Andrei Baciu a anunţat, joi seara, că în România a fost înregistrat primul caz diagnosticat cu gripă din acest sezon. Liberalul a avertizat că este posibil ca o persoană să se infecteze simultan cu noul coronavirus și virusul gripal.

„Astăzi (joi, 11 noiembrie 2021 – n.r.) avem primul caz diagnosticat cu gripă din acest sezon. Acest caz va fi raportat săptămâna viitoare”, a precizat Andrei Baciu, la Digi24.

Cine este pacientul infectat. Are 30 de ani

Andrei Baciu a declarat că pacientul are 30 de ani şi este din Bucureşti. Tânărul a prezentat simptome respiratorii, a fost testat împotriva Covid, rezultatul a fost negativ, apoi împotriva gripei, cu rezultat pozitiv. Acesta a precizat că simptomele sunt similare cu cele de Covid.

„S-au făcut teste de identificare a SARS-CoV-2 şi a gripei. SARS-CoV-2 – negativ, gripă – pozitiv. Deci, este primul caz din sezonul acesta. Am avut şi anul trecut. Sigur, nu am avut o creştere semnificativă, care să ducă la o epidemie cum am avut în sezonul 2019-2020. Anul trecut n-am avut, tocmai pentru că aceleaşi măsuri pe care le aplicăm împotriva SARS-CoV-2 funcţionează şi împotriva gripei”, a spus secretarul de stat în Ministerul Sănătății.

Gripa sezoniera a disparut odata cu aparitia Covid-19

Te poți infecta simultan și cu Sars-Cov-2, și cu gripă

Politicianul a adăugat însă că pot exista cazuri în care același pacient să fie infectat simultan și cu Sars-Cov-2, și cu gripă.

„Nu există acum, în România, pentru că avem un singur caz, însă sigur că există (posibilitatea – n.r.), este un virus. Poți să inhalezi n tipuri și atât timp cât intri în contact cu particule virale, în momentul în care le-ai inhalat și acestea se multiplică la nivelul mucoasei respiratorii, intră în torentul sangvin, în momentul în care faci un test, iese pozitiv, se cheamă că ești infectat”, a explicat secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu.

Ce anunță INSP

Potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile (CNSCBT), din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), în prima săptămână din luna noiembrie, la nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 45.249, cu 5.3% mai mic, în comparație cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (47.773), si cu 19,1% mai mic comparativ cu cel din săptămâna anterioară (55.930).

Câți români s-au vaccinat antigripal

La nivel național, au fost raportate 74 de cazuri de gripă clinică, comparativ cu 10 cazuri înregistrate în săptămâna anterioară.

În săptămâna 1 – 7 noiembrie 2021 nu a fost înregistrat vreun caz confirmat de gripă, primul fiind confirmat joi, 11 noiembrie. Anunțul a fost făcut de Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Pacientul are 30 de ani și este din Capitală.

Până la data de 7 noiembrie, 144.800 de români, din grupele de risc, au fost imunizați antigripal cu vaccin distribuit de către Ministerul Sănătății.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...