Numărul cazurilor Covid-19 s-a dublat în ultima săptămână. Anunțul făcut de ministrul Sănătății

Ana Anitoiu 04.07.2022, 13:21
Numărul cazurilor Covid-19 s-a dublat în ultima săptămână. Anunțul făcut de ministrul Sănătății

Numărul cazurilor noi de Covid-19 s-a dublat în ultima săptămână. Anunțul a fost făcut, luni, de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Tulpina Omicron a SARS-CoV-2 este în continuare dominantă în România.

La cât a ajuns numărul cazurilor Covid-19 în România

Ministrul Sănătății a transmis că s-au înregistrat aproape 8.000 de noi cazuri de Covid-19. Mai exact, 7.726 de noi îmbolnăviri înregistrate între 27 iunie și 3 iulie, în urma efectuării unui număr de 18.076 teste RT-PCR și 56.678 teste rapide antigenice. Dintre acestea, 1.307 cazuri sunt ale unor pacienți reinfectați. În săptămâna anterioară au fost 3.974 de cazuri.

În unitățile sanitare din țară sunt internate 922 de persoane cu Covid-19. Dintre acestea, 52 de persoane sunt la ATI, iar 25 sunt nevaccinate. INSP a raportat 16 decese. Rata de pozitivare a fost de 7.6%, între 27 iunie și 3 iulie, în comparație cu 4,9% de săptămâna anterioară.

Numarul cazurilor Covid-19 s-a dublat in ultima saptamana
Numarul cazurilor noi de Covid-19 a crescut in tara. Foto: unsplash.com

Posibilele evoluții ale pandemiei de coronavirus

Ministerul Sănătății a transmis un comunicat în care a prezentat posibilele evoluții ale pandemiei de coronavirus Conform instituției, varianta BA.5 devine dominantă la nivel internațional. Însă, nu există dovezi pentru o severitate mai mare decât variantele anterioare, dar se poate anticipa o creștere susținută și în ceea ce privește internările în secții și ATI pentru următoarea perioadă.

Conform ministerului, există dovezi referitoare la reinfecțiile cu varianta BA.5, inclusiv după infecția anterioară cu varianta Omicron. Este posibil ca numărul de cazuri noi să crească în continuare, în contextul în care varianta BA.5 poate răspunsului imun.

Cele mai pesimiste estimări arată 10.000 de îmbolnăviri de Covid-19 pe zi. Acest vârf s-ar putea înregistra în România în cea de-a doua jumătate a lunii august.

„Vârful acestui val este așteptat în Europa la finalul lunii iulie. Cum România a avut în toate valurile COVID un decalaj de aproximativ două săptămâni față de țările vest europene, în țara noastră, vârful valului este așteptat, cel mai probabil, în perioada 14-21 august”, a spus ministrul Sănătății.

Ministerul Sănătății, recomandări pentru combaterea coronavirusului

Ministrul Alexandru Rafila a enumerat câteva recomandări pentru ca românii să poată avea „o vară cât mai liniștită” și să își poată face concediile. Printre acestea se numără folosirea măștilor de protecție în spații închise aglomerate, precum mijloacele de transport în comun, dar și unitățile sanitare, universități, after-school-uri.

„Dacă apar simptome de îmbolnăvire, trebuie să vă testați, mergeți la medicul de familie, în
centrele de evaluare și tratament sau la Unitățile de Primiri Urgențe pentru a primi medicația
adecvată. Nu luați medicamente fără recomandarea medicului”, este o altă recomandare.

Alte recomandări pentru limitarea răspândirii coronavirusului sunt: evitarea spațiilor aglomerate închise, spălarea mâinilor cu apă și săpun ori substanțe antiseptice, igienizarea periodică a mijloacelor de transport în comun și a unităților de interes public.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...