Nu mai mânca această legumă în cantități mari, pentru că este foarte toxică. Românii o consumă frecvent

Iancu Andreea 14.09.2020, 11:29
Nu mai mânca această legumă în cantități mari, pentru că este foarte toxică. Românii o consumă frecvent

Fructele și legumele ar trebui să facă parte din dieta noastră în mod constant. Totuși, în ciuda beneficiilor pe care le oferă pentru sănătatea organismului, unele dintre ele pot fi dăunătoare. Cu siguranță puțini cunosc faptul că o legumă pe care românii o consumă frecvent poate fi toxică în anumite situații. Află motivul pentru care nu trebuie să o mănânci foarte des.

Ce legumă poate deveni toxică dacă este consumată în cantități mari

Deși sunt bogate în fibre și mulți alți nutrienți, care asigură necesarul de vitamine și minerale pentru corp, legumele trebuie consumate cu precauție. Chiar specialiștii în nutriție recomandă ca una dintre legumele pe care românii le consumă frecvent să fie gătită cu precauție. De asemenea, cantitatea de aliment este esențială pentru a nu întâmpina dificultăți.

Astfel, fasolea roșie pare să fie recomandată pentru consum cu anumite restricții, fiind o legumă toxică. Ea conține o substanță nocivă și periculoasă pentru organism dacă nu este corect preparată. Fitohemaglutinina este responsabilă pentru probleme digestive, care duc la apariția stărilor de greață și vomă pentru consumatori. Așadar, în cantități mari, fasolea roșie poate crea probleme.

Există însă o soluție pentru cei care îndrăgesc acest tip de aliment. Fasolea roșie poate fi consumată fără a afecta starea de sănătate, dacă este preparată corespunzător.

Modul corect de preparare al fasolei foto - Pexels
Modul corect de preparare al fasolei
foto – Pexels

Cum ar trebui gătită fasolea, în mod corect

Fasolea roșie este cu siguranță o vedetă a salatelor mexicane, dar și în combinație cu un ciolan afumat și murături, pe placul românilor. Dincolo de substanța nocivă din compoziția boabei de fasole roșie, aceasta mai conține și zaharuri și carbohidrați. Totodată, ea este benefică pentru că are în componență mai mulți inhibitori ai tripsinei, o enzimă pe care pancreasul o secretă și astfel se asigură digestia ușoară a bolului alimentar.

Pentru a evita însă situațiile neplăcute, în care fasolea roșie poate deveni toxică pentru organism este recomandat consumul de fasole tânără, care nu conține o cantitate foarte mare de fitohemaglutinina. Pe de altă parte, prepararea corectă este și ea cheia unui consum echilibrat.

Specialiștii în nutriție recomandă lăsarea boabelor de fasole la înmuiat în apă, timp ce 5-6 ore. De asemenea, apa trebuie schimbată de 2-3 ori pe parcursul procesului. Este indicat să se adauge și sare în timp ce alimentul stă la înmuiat. Pasul următor îl reprezintă fierberea. Fasolea trebuie fiartă timp de 20-30 de minute și apoi schimbată apa. Procedura trebuie repetată măcar de două ori. Totodată, se recomandă ca fasolea să nu fie consumată în cantități foarte mari, întrucât poate produce balonare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...