Novak Djokovic a minţit? O anchetă arată că testul covid prezentat de tenismen în Australia ar fi fals

Stan Filon 28.01.2022, 18:06
Novak Djokovic a minţit? O anchetă arată că testul covid prezentat de tenismen în Australia ar fi fals

Scandalul în care a fost implicat Novak Djokovic este departe de a se încheia. O anchetă făcută de jurnaliștii de la BBC aruncă un semn de întrebare asupra veridicității testului pe care numărul 1 mondial l-a prezentat la intrare în Australia. Marele sportiv a intrat în țară după ce a arătat un test pozitiv, care arăta că a trecut deja prin boală, în urmă cu o lună de zile.

A mințit Novak Djokovic în legătură cu testul?

Testul pe care Novak Djokovic l-a prezentat în instanță ca probă principală a faptului că a trecut deja prin boală ridică serioase semne de întrebare. Cei care au făcut o anchetă asupra testului respectiv au fost jurnaliștii britanici de la BBC. Aceștia au tras o concluzie alarmantă. Se pare că testul pozitiv al lui Novak Djokovic avea o serie mai mare decât cel de-al doilea, efectuat șase zile mai târziu, care atesta faptul că numărul 1 mondial a scăpat de coronavirus.

Mai mult, ancheta jurnaliștilor de la BBC relevă faptul că numărul de serie de pe testul său din 16 decembrie pare să nu se potrivească cu un eșantion de teste efectuate în Serbia în aceeași perioadă. Primul care a sesizat neregulile a fost un grup de cercetare german numit Zerforschung. Membrii grupului au scris un articol de blog intitulat „Testele PCR ale lui Novak Djokovic care călătoresc în timp” și au colaborat cu site-ul german de știri Der Spiegel, care a relatat despre acest subiect.

Testul prezentat de Novak Djokovic ridica semne de intrebare
Testul prezentat de Novak Djokovic ridica semne de intrebare

Jurnliștii BBC au strâns dovezi

BBC a dus ancheta mai departe, încercând să stabilească exact șirul evenimentelor și să găsească dovezi, pro sau contra concluziilor celor de la Zerforschung.

Astfel, s-a constatat că „domnul Djokovic a fost testat în Serbia și a primit rezultatele de la Institutul de Sănătate Publică din Serbia. Toate aceste rezultate ale testelor au un cod unic de confirmare. Am dorit să verificăm dacă aceste numere sunt generate în ordine strict cronologică într-o singură bază de date națională în momentul procesării”, spun cei de la BBC.

Jurnaliștii BBC au analizat 21 de teste făcute în Serbia în aca perioadă, plus alte 35 puse la dispoziție de un cercetător sârb stabilit în SUA. Concluzia trasă de jurnaliști este aceea că, cu cât data rezultatului testului era mai timpurie, cu atât codul de confirmare era mai mic. Așadar, testul efectuat de Novak Djokovic este singurul cu o serie mai mare decât este normal. Novak Djokovic a fost expulzat din Australia şi nu are voie să mai intre în această ţară timp de trei ani.

Jurnaliștii britanici au transmis toate concluziile lor Institutului de Sănătate Publică din Serbia, precum și Biroului guvernamental pentru Tehnologia Informației. Au încercat să ia legătura și cu echipa juctorului de tenis, însă nu au primit niciun răspuns de nicăieri.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...