UPDATE Familia lui Djokovic a rupt tăcerea. Tatăl tenismenului, reacție vehementă în conferința de presă

Andrei Cezar 10.01.2022, 16:16
UPDATE Familia lui Djokovic a rupt tăcerea. Tatăl tenismenului, reacție vehementă în conferința de presă

UPDATE ora 15:30 Familia lui Novak Djokovic a susținut o conferință de presă după decizia judecătorului de a revoca anularea vizei sportivului sârb. Mama liderului ATP a declarat că victoria pe care Nole a înregistrat-o în instanță este mai importantă decât câștigarea unui turneu de Mare Șlem.

Deși inițial s-a crezut că tenismenul sârb va participa la această conferință de presă, Novak Djokovic s-a rezumat la a transmite un mesaj pe Twitter. Sârbul a precizat că își dorește să rămână în continuare în Australia pentru a participa la primul turneu de Grand Slam al sezonului.

Sunt fericit şi recunoscător că judecătorul a întors decizia de anulare a vizei. În ciuda celor întâmplate, vreau să rămân şi să încerc să concurez la Australian Open. Am zburat până aici ca să joc în unul dintre cele mai importante evenimente pe care le avem în faţa unor fani minunaţi” – Novak Djokovic.

Declarația mamei lui Nole, Dijana Djokovic:

„Suntem aici pentru a sărbători victoria fiului nostru Novak. El a luptat întotdeauna pentru dreptate. Nu a făcut nimic rău. S-a dus acolo pentru a câștiga acel turneu. Această situație a fost extrem de dificilă. A existat un întreg spectru de emoții: tristețe, teamă, dezamăgire.

Au fost momente în care nu avea telefonul mobil cu el. Nu aveam nicio idee despre ce se întâmplă. Vreau să le mulțumesc tuturor celor din lume care s-au ridicat și l-au susținut la Melbourne, în fața acelui așa-zis hotel. Aceasta este cea mai mare victorie din cariera sa, este mai mare decât orice Grand Slam.”

Declarația lui Srdjan Djokovic, tatăl tenismenului:

„În ultimele zile, a fost foarte, foarte dificil pentru toți cei care gândesc liber în lume. Dar el este extrem, extrem de puternic din punct de vedere mental. I-au luat toate drepturile sale ca ființă umană. A refuzat retragerea vizei. Nu i-au dat dreptul de a-și pregăti apărarea timp de câteva ore și i-au luat telefonul.

Din fericire, i-au dat înapoi telefonul. Și-a contactat echipa de avocați, care a pregătit o apărare fantastică, pe care nu au putut să o egaleze. Aceasta este o victorie uriașă pentru Novak, pentru familia sa și pentru lumea liberă. El a respectat tot ceea ce i s-a cerut.

El a vrut doar să meargă acolo pentru a juca tenis și acest drept a vrut să-l obțină Justiția și statul de drept au prevalat. Judecătorul care a prezidat cazul a arătat că nici o secundă Novak nu a fost vinovat. Judecătorul a fost fantastic, pur și simplu a respectat faptele. El a luat singura decizie posibilă, și anume eliberarea lui Novak.”

UPDATE ora 11:20 La câteva ore după ce Novak Djokovic a câștigat procesul cu statul australian, sârbul ar fi fost arestat. Informația a fost dezvăluită de tatăl sportivului, Srdjan Djokovic pentru publicația  The Pavlovic Today. La scurt timp, și de fratele liderului ATP a precizat același lucru în presa din Serbia. Decizia de arestare a sportivului i-ar aparține ministrului Afacerilor Interne din Australia. Autoritățile doresc, totuși, ca tenismenul să fie deportat din Australia în ciuda faptului că a câștigat procesul.

Știrea Inițială

Victorie uriașă a lui Novak Djokovic împotriva statului australian. Sârbul a câștigat procesul în care a contestat decizia autorităților australiene de a-i anula viza, iar judecătorii au decis ca acesta să fie eliberat din centrul de carantină unde era ținut. Totuși, succesul lui Nole poate fi doar unul de etapă. Acesta ar putea să fie expulzat din Asutralia în cele din urmă, dacă ministrul pentru Imigrare de la „Antipozi” își va exercita puterea pentru a-i anula din nou viza liderului ATP.

Novak Djokovic a câștigat procesul împotriva statului australian. Poate juca la AO 2022

Guvernul australian a primit o lovitură puternică în această dimineață din partea justiției. Deși reprezentanții executivului de la „Antipozi” sperau ca Novak Djokovic să fie în cele din urmă deportat, decizia judecătorului Anthony Kelly răstoarnă întreaga situație.

Audierea liderului mondial a început încă de la primele ore ale dimineții. În a doua parte a procesului, sârbului i-a fost permis să părăsească detenția de la Park Hotel pentru a fi prezent la ședință alături de avocații săi.

Judecătorul a considerat că scutirea medicală prezentată de Djokovic, pe baza căreia i-a fost interzis accesul în Australia, este un document medical „foarte semnificativ” având în vedere că a fost eliberat de „un profesor și un medic eminamente calificat” și aprobată de un grup de experți independenți stabilit de guvernul statului Victoria.

Ulterior, magistratul s-a declarat „agitat” de faptul că viza lui Djokovic a fost anulată, deși autoritățile aveau acces la documentul care atestă că Nole trebuie să fie exceptat de la vaccinare.

„Documentul s-a aflat în mâinile delegatului. Ideea care mă face oarecum agitat este: ce putea acest om să facă mai mult?”, a întrebat judecătorul.

Ședința de judecată s-a încheiat în jurul 08.25, ora României. Verdictul a fost unul favorabil pentru liderul ATP. Novak Djokovic poate părăsi detenția și are garantat accesul în statul australian. În plus, instanța a hotărât ca pârâtul, adică Ministerul Afacerilor Interne australian, să plătească cheltuielile de judecată. De asemenea, sârbului i-au fost returnate pașaportul și lucrurile personale.

Dar pentru Djokovic problemele nu s-au încheiat. Ministrul pentru Imigrare din Australian ia în calcul să își folosească puterea pentru a-i anula din nou viza lui Djokovic. Autoritățile australiene consideră în continuare că recenta infectare a liderul ATP cu COVID-19 nu îl face eligibil pentru o exceptare de la legile australiene.

Dacă ministrul va lua această decizie, Novak Djokovic ar putea fi interzis în Australia pentru o perioadă de 3 ani.

Protest pro-Djokovic în România

Înainte de proces, sârbul a avut parte de susținere inclusiv din România. Câteva zeci de protestatari s-au adunat duminică în Piața Mare din Sibiu, acolo unde au organizat o manifestație sub denumirea „Și eu sunt Novak Djokovic”.

Sibienii au transformat protestul într-un flash mob prin care au dorit să atragă atenția asupra „tratamentului inuman” la care a fost supus Djokovic. În timp ce unii au ținut în mâini cruci albe pe care erau scrise cuvintele: „vaccinat”, „Iisus”, „credință” și „chiuvetă”, alții erau întinși pe jos și acoperiți cu saci negri.

Ne-am adunat în stradă pentru că vrem să-l susținem pe Novak Djokovic. Mi se pare inuman tratamentul la care este supus mai ales că el a dovedit de nenumărate ori că este aproape de oamenii defavorizați.

Autoritățile au hotărât să suspende dreptul lui de a participa la Australian Open și atunci ținând cont că el are și o abordare în care își manifestă și își declară susținerea către Biserică, către Dumnezeu mi se pare normal ca eu să fac un protest prin care să introduc elementul Cruce în povestea asta”, a declarat Doru Apostol, liderul manifestanților sibieni, potrivit turnulsfatului.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe