Noul drog care face ravagii pe litoralul românesc. Este folosit și în domeniul medical

Elena Avramescu 05.08.2021, 16:13
Noul drog care face ravagii pe litoralul românesc. Este folosit și în domeniul medical

Noul drog care face ravagii pe litoralul românesc. Agenţia Naţională Antidrog (ANA) trage un semnal de alarmă, prin care avertizează, într-o postare pe pagina de Facebook a instituției, cu privire la apariţia unui nou tip de substanţe psihoactive în zona de sud a litoralului românesc.

Noul drog care face ravagii pe litoralul românesc

Vorbim despre „funny gas”, fiind un sedativ folosit des în domeniul medical, în combinaţie cu alte substanţe, în special ca anestezic.

Se pare că la petrecerile organizate mai ales pe plajă, adolescenții și tinerii inhalează protoxid de azot (N2O) din baloanele umflate cu ajutorul unui dispozitiv numit sifon, care are încorporat un cartuș ce degajă în interiorul balonului substanța mai sus menționată.

Ca și efecte negative menționăm încetinirea timpului de reacție a corpului uman, transpirația excesivă, greață, vărsături, amețeală, oboseală, halucinații, distorsiuni de sunet și pierderi de memorie. Efectele se amplifică ca urmare a creşterii cantităţii de gaz inhalat sau a inhalării gazului prea rapid și în combinație cu alcoolul.

În cazul în care, după inhalare, semnele și simptomele sunt cele ale unei reacții alergice (febră, frisoane, urticarie, respirație dificilă), este recomandabilă solicitarea de urgență a ajutorului medical”, atrag atenția reprezentanții Agenției Naționale Antidrog.

Noul drog care face ravagii pe litoralul romanesc
Petreceri pe litoralul romanesc

În perioada aceasta ANA derulează pe litoralul românesc mai multe proiecte şi campanii de prevenire antidrog, printre care şi campania „SAFE PARTIES!” – DISTRACŢIE FĂRĂ DROGURI! Aceasta are drept scop conştientizarea şi responsabilizarea tinerilor participanţi la evenimentele muzical-artistice, organizate în cluburi, beach-baruri şi terase, cu privire la efectele consumului de droguri dar şi prevenirea riscurilor asociate consumului de droguri.

În plus, administratorii şi personalul angajat din cluburi, terase, baruri sunt rugați să supravegheze cu atenţie, prin agenţii de securitate sau personalul desemnat, incinta și să nu permită accesul persoanelor cu substanţe psihoactive asupra lor. Mai mult, sunt încurajați să sune la numărul unic de urgenţă 112 dacă anumite persoane indică probleme de sănătate.

Urmăriți Impact.ro și pe