Noua lege a pensiilor, confirmată oficial: schimbări importante pentru cinci milioane de pensionari români

Gabriel Peneș 22.03.2023, 11:34
Noua lege a pensiilor, confirmată oficial: schimbări importante pentru cinci milioane de pensionari români

Noua lege a pensiilor va reforma sistemul din acest domeniu. Una dintre noutăți va fi aplicarea unei formule noi de recalculare a pensiilor pentru cei aproape cinci milioane de pensionari. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a confirmat aceste schimbări ce urmează a fi implementate după votarea legii în Parlament.

Noua lege a pensiilor, confirmată oficial

Aproape cinci milioane de pensionari români vor avea parte de schimbări importante prin noua lege a pensiilor. Marius Budăi, ministrul Muncii, a vorbit despre unele dintre modificările aduse de aceasta, printre care și modalitatea de recalculare a pensiilor.

Noua lege conține, printre altele, o formula nouă pentru recalcularea pensiilor pentru cei aproape cinci milioane de pensionari și o posibila creştere a punctul de pensie de la 1.785 de lei la 1.875 de lei. De asemenea, numărul de puncte x VPR (valoarea punctului de referinţă) este 72.

În plus, pe viitor, nu vor mai fi excepţii la pensionare între diferite companii, cum este cazul celor din sectorul naval, CEO Oltenia sau fabrici de armament.

Un alt detaliu care va supăra mulți pensionari din România vizează femeile aflate la vârsta pensionării. Nu de alta, dar va fi eliminat articolul ce include „femeile care au realizat stagiul minim de cotizare şi care au născut 3 copii şi i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază la cerere de reducerea cu 6 ani a vârstei de pensionare”. În cazul lor, Ministerul Familiei a insistat pe faptul că vor exista niște stimulente, iar pe marginea lor se va face o propunere în viitor.

Noua lege a pensiilor, confirmată oficial: schimbări importante pentru cinci milioane de pensionari români
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a conformat că în noua lege a pensiilor se va folosi o formulă nouă de recalculare a acestora

Schimbări importante pentru cinci milioane de pensionari români

Vizavi de punctul în care se menționează o potențială creștere a vârstei de pensionare la 70 de ani pentru românii care își doresc asta, ministrul a reafirmat ideea că că borna cu pricina ar trebui corelată cu speranța medie de viață, ce este mult diferită în țara noastră, față de statele dezvoltate din occident.

„Nu știu de ce aceste lucruri (n.r. – creșterea opțională a vârstei de pensionare la 70 de ani) au fost trecute acolo, că vorbim de oameni. Speranţa de viaţă în România e mai mică în statele occidentale, gen Franţa, Germania, Spania. Dacă ne-am fi gândit la oameni, aceste lucruri nu ar fi fost potrivite să fie trecute acolo”, a spus ministrul Muncii, Marius Budăi, la Antena 3 CNN.

Anterior, Marius Budăi afirmase că eventuala mărire a vârstei de pensionare nu trebuie acceptată sub nicio formă.

„Noi nu trăim nici în Germania, nici în Franţa, nici în Spania. Speranţa de viaţă a noastră, a cetăţenilor români, nu este nici pe aproape de speranţa cetăţenilor din ţările de vest.

Eu cred că s-a pus foarte clar caru’ înaintea boilor, pentru că nu putem sub nicio formă să acceptăm o asemenea cerere”, a spus ministrul Muncii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....