Recalcularea pensiilor în 2023. Lista de acte necesare și formularul-tip cerut de Casa de Pensii

Stan Filon 14.03.2023, 09:29
Recalcularea pensiilor în 2023. Lista de acte necesare și formularul-tip cerut de Casa de Pensii

Foarte mulți români sunt nemulțumiți de pensiile pe care le primesc și ar dori recalcularea acestora. Ei bine, legea spune exact cine poate solicita recalcularea pensiei, iar pentru asta trebuie un temei serios, după cum veți vedea în rândurile de mai jos, de unde veți afla și ce acte sunt necesare.

Recalcularea pensiilor în 2023

Recalcularea pensiei este posibilă pentru unii români care îndeplinesc anumite condiții. Aceștia trebuie să depună mai multe acte la Casa de Pensii. Dar, mai întâi, să aflăm care sunt pensionarii care pot solicita recalcularea pensiei de stat.

Trebuie specificat faptul că recalcularea pensiei se poate face în cazul pensionarilor care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă, dar şi pentru persoanele care au mai lucrat și după ce au împlinit vârsta de pensionare și au ieșit la pensie.

Recalcularea pensiilor in 2023
Recalcularea pensiilor in 2023

Cine poate solicita recalcularea pensiei și ce acte sunt necesare

Drept urmare, după realizarea oricărui stagiu de cotizare după deschiderea drepturilor de pensie pentru limită de vârstă, se poate solicita recalcularea drepturilor de pensie.

„Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia. Pensionarii pentru limită de vârstă care, după dată înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condițiile legii”, se arată în Legea pensiilor, la articolul 107.

Potrivit legii, drepturile de pensie pentru limită de vârstă se recalculează în următoarele situaţii:

  • prin adăugarea stagiilor de cotizare nevalorificate la stabilirea acesteia
  • prin valorificarea stagiilor de cotizare realizate după pensionare
  • în situația în care se depun documente suplimentare, care nu există la dosarul de pensie, dar care influențează cuantumul drepturilor de pensie. Pensia recalculată se va acorda începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea.

Dar ce acte sunt necesare pentru recalcularea pensiei? Ei bine, este nevoie ca persoana în cauză să depună o cerere, dar şi o serie de documente la Casa de pensii la care este arondată.

  • o cerere
  • cuponul de pensie
  • carnetul de muncă în original și copie, cu perioada solicitată
  • cartea/buletinul de identitate în original și copie.
Oase refuză în continuare să reia prietenia ruptă cu CRBL
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...