Conform unui comunicat al Ministerului de Finanțe, programul Noua Casă 2023 vine cu un plafon de 1,5 miliarde de lei pentru garantarea creditelor imobiliare. Așadar, persoanele care doresc să cumpere locuințe prin acest program au posibilitatea de a obține credite cu valori cuprinse între 66.500 și 119.000 de euro.
Sub denumirea de „Prima Casă”, programul guvernamental a fost lansat în anul 2009, iar până în prezent a acordat peste 330.000 de garanții și promisiuni de garantare. În 2023, pentru al cincisprezecelea an consecutiv, Ministerul de Finanțe facilitează achiziția unei locuințe, prin programul Noua Casă 2023, alocând un plafon de 1,5 miliarde de lei pentru garantarea creditelor imobiliare.
Potrivit Ministerului de Finanțe, propunerea de alocare a plafonului pentru acest an se bazează nu numai pe analiza comportamentului băncilor și beneficiarilor în anul precedent, ci și pe tendințele pieței imobiliare și a creditelor ipotecare previzionate pentru 2023. În 2022, plafonul alocat a fost de 2 miliarde de lei.
În prezent, proiectul se află în secțiunea de Transparență de pe site-ul Ministerului Finanțelor, iar după perioada de dezbatere publică va fi aprobat în ședință de guvern.
În cadrul programului Noua Casă, finanțarea se acordă în lei. Valoare maximă a creditului care poate fi accesat este de:
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]După cum se arată în nota de fundamentare a proiectului de lege, 2022 a fost un an atipic din punct de vedere al tranzacțiilor imobiliare finanțate prin credite ipotecare. Asta, mai ales din cauza războiului din Ucraina și a inflației și incertitudinii economice.
Cu toate acestea, se așteaptă ca în acest an tranzacțiile din zona imobiliară să fie influențate de mai mulți factori. În situația în care contextul geopolitic se va stabiliza, inflația se va tempera, iar astfel volumul tranzacțiilor finanțate prin credite ar putea crește.
„Având în vedere gradul de consum până la data de 31.12.2022 al plafonului alocat pentru anul 2022 de cca 70% în actualul cadru contextual al activității de creditare a locuințelor destinate populației, se propune alocarea unui plafon de garantare de 1,5 miliarde lei, ca plafon total al garanțiilor care pot fi emise în anul 2023 în cadrul programului ”Noua casă”, la nivelul plafonului de garantare aprobat pentru anul 2022.
Totodată, având în vedere rezultatele înregistrate în derularea Programului în anul 2022, precum și semnalele primite atât din partea finanțatorilor participanți în Program cât și din partea potențialilor beneficiari, se propune ca pentru anul 2023, să fie aprobată alocarea unui plafon al garanţiilor care pot fi emise potrivit art. 1 alin. (6) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 368/2009, cu modificările şi completările ulterioare, de 1.500 milioane lei”, se arată în Nota de Fundamentare a proiectului de act normativ.
După cum am menționat și anterior, programul a fost lansat în 2009 sub denumirea de „Prima Casă”. De la lansare și până la finele anului trecut s-au acordat un număr de 330.875 de garanții și promisiuni de garantate. Valoarea totală a acestora a fost de 31,3 miliarde de lei.
Numai în 2022, prin programul Noua Casă au fost acordate peste 8.000 de garanții în valoare totală de aproximativ 1,13 miliarde de lei și nu mai puțin de 1.485 promisiuni de garantare, în valoare totală de circa 230 de milioane de lei.
„Continuarea Programului este foarte importantă pentru segmentul de populație reprezentat în principal de potențialii beneficiari tineri și foarte tineri (…), se mai arată în nota de fundamentare.