Nou avertisment pentru Vladimir Putin: „Dacă o singură forță rusă va intra în Ucraina, va avea ca rezultat un răspuns sever din partea SUA”

Beatrice Dumitru 24.01.2022, 10:46
Nou avertisment pentru Vladimir Putin: „Dacă o singură forță rusă va intra în Ucraina, va avea ca rezultat un răspuns sever din partea SUA”

Occidentul se teme că Vladimir Putin va ataca Ucraina după adunarea trupelor la graniță și mai multe discuții cu mize mari au avut loc între oficiali americani și europeni și omologii lor de la Moscova. SUA au avertizat Rusia că invadarea fostei țări sovietice va însemna răspuns „sever” din partea Americii.

SUA, un nou avertisment pentru Rusia

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a avertizat din nou Moscova și a transmis că „o singură forță rusă suplimentară” care intră în Ucraina „într-un mod agresiv” va avea ca rezultat un răspuns sever din partea SUA și a aliaților săi.

Comentariile oficialului american clarifică și mai mult poziția SUA cu privire la orice acțiune militară agresivă a Moscovei, după ce Rusia a adunat peste 100.000 de soldați la granița cu Ucraina și așteaptă răspunsurile Occidentului cu privire la cererile de garanții de securitate.

Nou avertisment pentru Vladimir Putin: Dacă o singură forță rusă va intra în Ucraina, va avea ca rezultat un răspuns sever din partea SUA”
Vladimir Putin, avertizat de SUA.

„Dacă o singură forță rusă intră în Ucraina într-un mod agresiv, așa cum am mai spus, ar declanșa un răspuns rapid, sever și unit din partea noastră și a Europei”, a spus Blinken într-un interviu pentru „Starea Uniunii” de la CNN.

Președintele Joe Biden a transmis același avertisment sâmbătă, potrivit unui oficial de la Casa Albă. Președintele se întâlnea cu echipa sa de securitate națională pentru a discuta despre o posibila invadare a Ucrainei.

Sancțiunile SUA pentru Rusia

În acelaşi timp, Blinken a spus că SUA nu vor impune sancţiuni Rusiei în mod „preventiv”, așa cum a cerut președintele Ucrainei, Volodimir Zlelenski, ci doar în cazul în care Moscova ar invada țara vecină. Sancțiunile SUA vizează instituțiile financiare cheie din Rusia și controalele exporturilor asupra industriilor cruciale, inclusiv restricționarea tranzacțiilor financiare în dolari americani.

Când vine vorba de sancțiuni, scopul acestora este de a descuraja agresiunea rusă. Deci, dacă sunt declanșate acum, pierzi efectul de descurajare,” a spus Antony Blinken.

Mai multe discuții cu mize mari au avut loc între oficiali americani și europeni și omologii lor ruși. Următorii pași trebuie să îi facă președintele rus Vladimir Putin, a adăugat Blinken. Deși un dialog productiv este pasul preferat, a spus Blinken, SUA continuă să-și consolideze apărarea în regiune.

Am oferit Rusiei două căi. Există o cale a diplomației și a dialogului. Dar există și o cale a agresiunii sale reînnoite și a consecințelor masive”, a spus Blinken.

Ucraina a avertizat, săptămâna trecută, că Rusia „aproape a finalizat” adunarea trupelor care ar putea fi folosite pentru o ofensivă împotriva țări. Potrivit celei mai recente evaluări a Ministerului ucrainean al Apărării, Moscova a desfășurat până acum în regiune peste 127.000 de militari, care așteaptă un ordin de la Kremlin.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...